Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Digital kompetens

Skapad 2020-10-09 10:47 i Bräcke förskola Kungälv
Förskola
Utbildningen ska ge barnen förutsättningar att utveckla adekvat digital kompetens genom att ge dem möjlighet att utveckla en förståelse för den digitalisering de möter i vardagen. Barnen ska ges möjlighet att grundlägga ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik, för att de på sikt ska kunna se möjligheter och förstå risker samt kunna värdera information.

Innehåll

 

 

Vart är vi:

Pedagogerna på enheten går nu fortbildning i digitalisering inom förskola. Digital kompetens är läroplansmål som vi ska arbeta med i förskolan. 

 

 

Hur gör vi:

 

Vi kommer att använda oss av en rad olika appar där barnen kommer få utmanas, skapa och tydligt kunna se vad de gör. Vi kommer arbeta med sakar som rörlig bild, foton, sagor, skapande och mycket annat. Vi vill att barnen ska se sig själva som regissörer och på så sätt få skapa de dem vill. Vi kommer alltid finnas nära till hands när digitala verktyg används. På våra läsplattor har vi utvalda appar av kommunen som har fokus på lärande och utveckling. Likt att skapa med papper och pennor eller att lägga pussel kommer barnen kunna skapa och utforska via digitala verktyg, dock kommer den aldrig att ersätta papper, pennor, pussel och annat. Allt det finns givetvis kvar.

Forskning har visat att man kan få barn intresserade av att exempelvis pussla vanliga pussel genom att låta dem utforska det digitalt först. Vi kan kolla upp saker på nätet innan vi utforskar det utomhus för att skapa ett intresse. 

 

Hur dokumenterar vi:

Genom Unikum, samt på väggarna. Barnen kan också enkelt se vad de har skapat på läsplattan, datorn eller liknande. 

 

 

 

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,
  Lpfö 18
 • självständighet och tillit till sin egen förmåga,
  Lpfö 18
 • intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,
  Lpfö 18
 • förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,
  Lpfö 18
 • fantasi och föreställningsförmåga,
  Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: