Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Färglära färgcirkel

Skapad 2020-10-09 11:52 i Murgårdsskolan Sandviken
I denna planering visas det hur man gör grunderna till hur man skapar en färgcirkel. I undervisningen pratar vi om vilka färger som är primärfärger(grundfärger) samt vilka färger som är sekundärfärger samt varför de har dessa benämningar. Vi har skapat en färgcirkel med hjälp av en mall som jag har skapat.
Grundskola 3 Bild
Vi ska tillsammans experimentera vilka färger som man kan blanda för att få fram andra färger.

Innehåll

Färgcirkel 

Syfte
Vi ska tillsammans experimentera vilka färger som man kan blanda för att få fram andra färger för att lära oss blanda färger. 

Material
Tjockare ritpapper, akvarell pennor, penslar, muggar. 
Jag har även skapat runda cirklar som jag har limmat dit en magnet som jag kan sätta på tavlan för att alla elever ska kunna se färgerna. Därefter använda jag dem för att enkelt sätta dem i rätt ordning på tavlan så jag gör en färgcirkel på tavlan. 

Instruktioner
Genom att berätta för eleverna att genom tre olika färger kan man skapa andra olika färger väcker nyfikenhet. Alla elever får grundfärgerna gul, röd och blå och börjar fylla i vartannat fält så man får ett fälts mellanrum mellan de olika färgerna. Efter det blandade vi i de tomma fälten med färgerna t.ex. blå och gul i en ruta, blå och röd och i den sista blandade vi röd och gul. De fält som blandas med dessa färger skapar de sekundära färgerna. Därefter började eleverna pensla de fält som enbart hade grundfärgerna gul, röd och blå därefter fortsatte eleverna att pensla de fält som har de sekundära färgerna. Genom att pensla de sekundära färgerna ser de att de händer något med färgerna och att det skapas en annan färg.

Detta är ett exempel på denna uppgift. 

Kopplingar till läroplanen

  • Centralt innehåll
  • Teckning, måleri, modellering och konstruktion.
    Bl  1-3
  • Olika element som bygger upp en bild: färg, form, linje, yta samt för- och bakgrund.
    Bl  1-3
  • Några verktyg för teckning, måleri, modellering, konstruktioner och fotografering och hur dessa benämns.
    Bl  1-3
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: