Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Rörelse i konsten

Skapad 2020-10-09 15:31 i 243021 Förskolan Bredängstorget 29 Stockholm Skärholmen
Förskola
På Brf gård utanför Jakobsbergs gård i Bredäng står en skulptur med dansande barn. Hur synliggörs rörelse i konsten? Vad och hur kan det inspirera oss i utvecklandet av språk? Det verbala, fysiska eller olika kreativa uttryckssätt.

Innehåll

 

Baklängesplanering

Genom att börja titta på konst, 1 konstverk = Ringlek,  som vi kommer besöka, observera och uppleva, teckna av på plats, fotografera, filma, leka och bearbeta på förskolan. Efter det tänker jag att vi kanske kan fortsätta titta på bilder av dans/ringlekar, vi kan titta på filmklipp, vi kan härma, problematisera...diskutera regler, göra egen dans, välja musik, göra musik, spela in en video... vem vet vart projektet tar oss. Men det här konstverket får bli vår utgångspunkt.

Dansande flickor, Ringlek, Astrid Rietz, 1964, brons, Ålgrytevägen 53.

Planera för en undervisningssituation eller för ett längre projekt/tema genom att besvara de didaktiska frågorna nedan.

 

       VAD? - vad ska barnen lära sig, klara av, förstå?

     Begreppet rörelse, vad är rörelse? Vad kan det betyda? Vad betyder det utifrån sammanhanget där flera barn leker tillsammans i en ringlek? Vilka ord kan man använda? Vad ser vi när vi tittar på konstverket, statyn...varför tror vi att det är så? 

       VARFÖR? - vilket syfte har ni med undervisningen? Koppla till Lpfö 18 (max två mål)

Se de tillagda målen..

       HUR? - hur ska undervisningen genomföras? På vilka sätt ska barnen lära sig det ni avser?

Aktiviteten som är planerad utifrån temat rörelse vänder sig till äldre barn. Barn födda -00, Varje vecka på torsdagarna mellan 9.30-10.30 arbetar vi tillsammans med rörelse i konsten och som start börjar vi med att besöka skulpturen/statyn Ringlek. 

Material: ipad att dokumentera med bilder (barnen får turas om att ta 1-3 bilder på statyn utifrån en vinkel som de tänker är intressant. Vi har med oss ritunderlag och blyerts, kol, grafitpennor samt tjocka vita papper så att de som vill får teckna av statyn. Vi ställer öppna frågor?

t ex...

       VEM? - Åsa ansvarar för aktiviteten eller Isil.

       INKLUDERING - vilka extra anpassningar behöver vi göra för att alla barn ska kunna delta? Eventuellt synliggöra med bilder och schema så att barnen blir medvetna om upplägg, eventuellt skapa bildstöd för vissa begrepp vi kommer arbeta med. 

 

 

 

 

Kopplingar till läroplanen

  • nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,
    Lpfö 18
  • förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,
    Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: