👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Diary Of A Wimpy Kid

Skapad 2020-10-12 16:09 i Nya Elementar Stockholm Grundskolor
Grundskola 7 – 9 Engelska
Pojkar skriver inte dagbok, eller? Hjälten i den här boken, Greg, gör i alla fall det. Och inte nog med det - han ritar fullt med bilder i den också. Det är mammans påhitt och han gör det motvilligt till en början. Men han har själv kommit på att denna loggbok, som han själv hellre kallar det, blir perfekt att sätta i händerna på journalisterna när han en gång i framtiden blir rik och berömd. För det kommer han att bli! Först ska han bara tackla tiden i "middleschool".

Innehåll

Vår första gemensamma roman i engelskan heter Diary of a Wimpy Kid och är skriven och illustrerad av Jeff Kinney. Vi kommer att läsa både på lektionerna och hemma som läsläxa. I klassrummet läser vi i boken och på hemmaplan läser man den digitalt på iPaden. Se länk nedan.

Läxan är till andra lektionen varje vecka och i undervisningen kommer vi att arbeta med innehållet i boken genom olika muntliga och skriftliga övningar. Förutom att läsa och lyssna, kommer vi att skriftligen reflektera kring det som händer i boken samt ha boksamtal i grupper om ca 4 elever.

Boken är uppdelad i 50 korta avsnitt och för dig som ibland vill lyssna samtidigt som du läser finns ljudboken på denna sida: 

http://esl-bits.net/ESL.English.Learning.Audiobooks/Wimpy.Kid/indice.html 

Varje kapitel tar ca 2 minuter att lyssna på, om man väljer att lyssna till den snabbare uppläsningen. Om man väljer att lyssna på en långsammare uppläsning tar den ungefär den dubbla tiden.

Lässchema:

Till lektion 2 vecka 43: läs till och med s. 59

Till lektion 2 vecka 45: läs till och med s. 98

Till lektion 2 vecka 46: läs till och med s. 155

Till lektion 2 vecka 48: boken utläst!

Parallellt med boken kommer vi att öva läs- och hörförståelse samt genomföra prov då dessa färdigheter testas.

Matriser

En
Diary Of A Wimpy Kid

Rubrik 1

Läsförståelse
Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Läsa
Förmågan att läsa och förstå innehållet i en text.
Du förstår det huvudsakliga innehållet och uppfattar tydliga detaljer i texten. Detta visar du genom att översiktligt redogöra för, diskutera och kommentera innehåll och detaljer.
Du förstår det huvudsakliga innehållet och uppfattar väsentliga detaljer i texten. Detta visar du genom att välgrundat redogöra för, diskutera och kommentera innehåll och detaljer.
Du förstår både helhet och detaljer i texten. Detta visar du genom att välgrundat och nyanserat redogöra för, diskutera och kommentera innehåll och detaljer.
Lyssna
Förmågan att lyssna och förstå talad engelska.
Du förstår det huvudsakliga innehållet och uppfattar tydliga detaljer i ljudboken Diary of a Wimpy Kid och i hörförståelsetestet. Du redogör översiktligt för, diskuterar och kommenterar innehåll och detaljer i ljudboken Diary of a Wimpy Kid och i hörförståelsetestet.
Du förstår det huvudsakliga innehållet och uppfattar väsentliga detaljer i ljudboken Diary of a Wimpy Kid och i hörförståelsetestet. Du redogör för, diskuterar och kommenterar innehåll och detaljer i ljudboken Diary of a Wimpy Kid och i hörförståelsetestet på ett välgrundat sätt.
Du förstår såväl helhet som detaljer i ljudboken Diary of a Wimpy Kid och i hörförståelsetestet. Du redogör för, diskuterar och kommenterar innehåll och detaljer i ljudboken Diary of a Wimpy Kid och i hörförståelsetestet på ett välgrundat och nyanserat sätt.
Tala
Förmågan att samtala på engelska.
I boksamtalen uttrycker du dig enkelt och begripligt. Du väljer och använder dig av i huvudsak fungerande strategier som i viss mån löser problem i och förbättrar interaktionen.
I boksamtalen uttrycker du dig tydligt och med visst flyt samt med viss anpassning till syfte, mottagare och situation. Du väljer och använder dig av fungerande strategier som löser problem i och förbättrar interaktionen.
I boksamtalen uttrycker du dig tydligt och med flyt. Du väljer och använder dig av väl fungerande strategier som löser problem i och förbättrar interaktionen och för den framåt på ett konstruktivt sätt.