Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Maskens Kretslopp

Skapad 2020-10-13 08:28 i Kalvegrinna förskola Kungälv
Förskola
Vi på klippan kommer att arbeta med maskens kretslopp som höstens temaarbete. Hur ser masken ut? Hur bor masken? Vad äter masken? Vad tar maskens bajs vägen? och vad är egentligen ett kretslopp? Detta är några av de frågeställningar som vi på klippan kommer att klura på tillsammans med våra respektive barngrupper.

Innehåll

Innehåll

BAKGRUND

Kärna förskole enhet har valt att arbeta med temat kretslopp. Utifrån detta temat har vi valt att rikta vårt fokus mot maskens kretslopp.

MÅL

Vårt syfte är att väcka barnens nyfikenhet och intresse för maskarnas liv och att upptäcka hur maskarna förvandlar löv och olika matrester till jord.

Kopplingar till läroplan

  • Lpfö98 Rev. 2016
    Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,
  • Lpfö98 Rev. 2016
    Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

METOD - GENOMFÖRANDE

Vi började vårt temaarbete genom att bekanta oss med maskar. Vi har letat efter maskar i skogen och på förskolans gård. Ibland har det varit lätt att hitta maskar och ibland svårare. "Det måste vara blött ute för att vi ska hitta maskar" sade ett barn vid frukosten en morgon. Vår första lärdom om maskar: Dom älskar när det är blött ute!

Vi har även börjat läsa en bok om maskar som heter "Fantastiska småkryp - maskar"

Vi kommer att fortsätta arbete med maskar på olika sätt. Uppdatering kring vad vi gör och hur vårt arbete går kommer vi att delge här på unikum. och glöm inte fråga era barn hemma om vårt mask-sökande!

DOKUMENTATION

Vi sparar barnens skapandealster, vi fotograferar, vi gör Unikum inlägg där ni föräldrar kan följa vår resa. Vi har skapat en pärm som heter "MASKENS KRETSLOPP" som vi kommer ta med oss på våra olika aktiveter så vi kan blicka tillbaka och se vad gjort tillsammans och upprepa sådant som vi kanske har glömt av påvägen. 

När temaarbetet är färdigt kommer vi göra en utvärdering av vårt arbete och se hur det gick. 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: