Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

7 - 9

Historia åk 8

Gustav Adolfsskolan, Alingsås · Senast uppdaterad: 26 oktober 2023

Historia under åk 8 syftar till tiden då européerna dominerade haven och en stor del av den upptäckta världen. Vi kommer följa händelseförloppen både i Europa och Amerika samt vad den nya tiden leder till för förändringar. Från slutet av 1400-talet fram till sekelskiftet 1900.

Arbetsområde:

Repetition av hur upptäcktsresande under 1500-talet förändrade förutsättningarna för jordens invånare. Upplysningstidens påverkan på samtiden under 16-1700 talet, där de två revolutionerna i Amerika och Frankrike spelar stor roll för framtiden. Därefter följer ett nedslag i den industriella revolutionen som är en av förutsättningarna till att Europas länder fortsätter sin expansion i världen genom kolonialiseringen och imperialismen som är en av förutsättningarna till att det första världskriget bryter ut 1914.

Konkreta mål:

Tiden för förändring kännetecknas av en rad händelseförlopp. Efter avslutat område skall vi känna till hur förutsättningarna för människorna under den här tiden förändras samt vilka lärdomar vi kan dra av det samt hur vi kan dra slutsatser av desamma i vår tid.

Vi kommer också arbeta med källor och källkritik samt historiebruk.

Bedömning:

Jag kommer bedöma din förmåga att:

Se hur historia påverkade sin tid och även i vår tid. Att lära oss av det förflutna för att tolka vår framtid och tid vi lever i. Du kommer även att använda historiska källor för att träna din källkritiska förmåga. Samt att förstå hur avgörande händelser under tidsperioden påverkar samt att du även skall känna till vilka händelserna är samt personer, grupper eller länder som är inblandade.

Undervisning:

Undervisningen kommer att bygga kring genomgångar samt eget arbete i form av bland annat instuderingsuppgifter samt analys. 

Område: Upplysningen: Genomgångar i helklass. Du skall känna till några av personernas samt huvuddragen i upplysningsfilosofernas teorier samt vad de leder till. 

Område: Franska revolutionen & Amerikanska revolutionen: Huvuddragen i revolutionsförloppet, orsaker till och  konsekvenser av revolutionen. 

Område: Industriella revolutionen: Viktiga förändringar som påverkar både jordbruk samt den växande industrin. Hur människors levnadsförhållande förändras under 17- och 1800-talet. 

Område: Kolonialism & Imperialism: Förstå vad begreppen innebär för tiden samt vilka länder som är viktiga i sammanhanget.

Undervisningen blandas av genomgångar, instuderingsfrågor, uppgifter, film samt klassrumsdiskussion.  Ett omfattande arbetsområde där vi kommer att ha ett genomgående högt tempo. 


Läroplanskopplingar

Industrialiseringen i Europa och Sverige. Olika orsaker till industrialiseringen och konsekvenser av denna för människor och miljö.

Revolutioner och framväxten av nya idéer, samhällsklasser och politiska ideologier.

Tolkning av historiska källor från någon tidsperiod och granskning utifrån källkritiska kriterier. Värdering av källornas relevans utifrån historiska frågor.

Analys av historiebruk kopplat till någon tidsperiod, till exempel hur olika aktörer använder historia för att skapa eller stärka nationella identiteter.

Europeisk nationalism, imperialism och framväxten av olika former av demokrati och diktatur.

Demokratiseringen i Sverige och framväxten av välfärdssamhället. Bildandet av politiska partier, nya folkrörelser, till exempel kvinnorörelsen, och kampen för allmän rösträtt för kvinnor och män. Kontinuitet och förändring i synen på kön, jämställdhet och sexualitet.

Matriser i planeringen
GA Historia Lgr 22
Uppgifter
Bedömningsuppgift: 1800-talet
Bedömningsuppgift: Industriella revolutionen
Prov: 1500-1783

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback