Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

8

Bokprojekt, deckare, v 35-40

Häggvallskolan, Tjörn · Senast uppdaterad: 18 augusti 2023

I det här arbetsområdet kommer vi att lära oss mer om hur en deckare är uppbyggd och vi kommer att läsa en ungdomsdeckare. Vi kommer också att träna på att skriva en berättande text.

Vecka 35-38 kommer vi att arbeta med uppgifter utifrån en bok som vi läser (högläsning). Det blir reflektionsuppgifter och uppgifter kring hur en deckare är uppbyggd.

Lektionerna består till hälften av högläsning och till hälften av enskilda uppgifter som presenteras efter avsnitten vi läst.

 

 

Vecka 39-40 Vi skriver spännande texter utifrån det vi lärt oss. 

Vi ska lära oss lite mer om hur man kan skriva för att få liv i en berättande text, i detta fall hur man kan skriva för att skapa en lite läskig stämning.

Vi kommer att titta på en kort film som inspiration och lyssna på några spännande texter. Vi kommer att hjälpas åt att lista ut vad i naturen, tiden och vädret som gör att inspirationsfilmen blir otäck och vi arbetar tillsammans med att fundera på hur ”en natt i skogen” kan göras läskig genom att berätta med hjälp av alla sinnen.

Repetition, skrivregler

Vi kommer också att repetera skrivregler, träna på variation av ordval och meningsbyggnad och gestaltning. 

 

Uppgifterna finns i Teams. 

 


Läroplanskopplingar

Gemensam och enskild läsning. Strategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syfte, avsändare och sammanhang. Att urskilja innehåll som kan vara direkt uttalat eller indirekt uttryckt i texten.

Gemensamt och enskilt skrivande. Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Epik, lyrik och dramatik. Texter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Eleven skriver olika slags texter med viss språklig variation, i huvudsak fungerande struktur och innehåll samt viss anpassning till texttyp, syfte, mottagare och sammanhang. Eleven följer språkliga normer på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven läser skönlitteratur och sakprosatexter med flyt och visar grundläggande läsförståelse. Dessutom sammanfattar eleven olika texter med viss säkerhet. Eleven för enkla resonemang om innehållet i olika texter. Eleven visar också grundläggande kunskaper om skönlitteratur och de sammanhang som olika verk har tillkommit i.

Matriser i planeringen
Kopia av Generell matris svenska 7-9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback