Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

SO (år 1-3), Svenska

·

Årskurs:

F - 3

Halloween

Skärgårdsstadsskolan, Österåker · Senast uppdaterad: 20 oktober 2020

Halloween närmar sig! Högtiden firas ordentligt i Sverige sedan ett par årtionden. Godis, bus och läskiga masker är några ingredienser. Men när är egentligen halloween och varför firar vi ens högtiden i Sverige? Och vilken dag går man "bus eller godis"? Under vecka 43 kommer vi att försöka ta reda på detta.

Halloween infaller enligt traditionen alltid den 31 oktober. Men i Sverige finns inget fast datum spikat för halloweenfirande. Det är okej att fira halloween dagen före Alla helgons dag, dagen före Allhelgonadagen eller dagarna närmast omkring. 

Halloween är framförallt barnens högtid. De klär ut sig till spöken, häxor och andra otäcka figurer i skräckinjagande masker och går runt i omgivningarna där de frågar vuxna personer om de vill ha "bus eller godis", vilket är det engelska uttrycket "trick or treat". Halloween handlar om att barnen ska retas och skämta med de vuxna på ett lekfullt sätt.

Enligt den amerikanska traditionen är det på själva halloween, 31 oktober, som detta ska ske. Men i Sverige är det lite olika. Vissa håller sig till halloween, medan andra motsätter sig att äta godis mitt i veckan och i stället väljer att gå bus eller godis helgen före eller helgen efter halloween. Men att krocka med alla helgons dag brukar inte heller vara populärt. Det har också blivit vanligt att signalera att det är okej att knacka på genom att placera en tänd pumpalykta utanför huset.

Halloween kom till Sverige från USA och började uppmärksammas ordentligt i början av 1990-talet. Till USA kom halloween med irländska invandrare på 1800-talet. Ursprungligen härstammar halloween från den keltiska helgen Samhain då de dödas själar ansågs återvända till jorden. Människorna klädde ut sig och gick och tiggde mat och dryck till festen. Ljusprydda pumpor sattes ut för att mota bort ondskan.

På svenska kallas halloween för Alla helgons afton (All Hallow´s Eve). Den markerar också slutet på sommaren och vinterhalvårets början. Alla helgons afton ska inte förväxlas med den kristna högtiden Alla helgons dag och den efterföljande Allhelgonadagen när de döda ska hedras och gravar utsmyckas.

Arbetsgång: 

Vi kommer att prata om varför och hur man firar Halloween och hur Halloweenfirandet kan se ut i år 2020 under den rådande pandemin. 

Vi kommer att rita och färglägga Halloweenbilder och skriva Halloween kort. 

Vi kommer att skriva en Halloween-berättelse med bildstöd. 

Vi kommer att titta på följande filmer:

  • Världens fest i Sverige: Halloween - Bus eller godis!
  • Svenska högtider - Höst

Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv,

analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa,

analysera hur religioner påverkar och påverkas av förhållanden och skeenden i samhället,

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Handstil och att skriva med digitala verktyg.

Språkets struktur med stor och liten bokstav, punkt, frågetecken och utropstecken samt stavningsregler för vanligt förekommande ord i elevnära texter.

Sambandet mellan ljud och bokstav.

Aktuella samhällsfrågor i olika medier.

Några högtider, symboler och berättelser inom kristendom, islam och judendom. Några berättelser ur Bibeln och deras innebörd samt några av de vanligaste psalmerna.

Matriser i planeringen
Elevens skrivutveckling
Uppgifter
Min Halloween-berättelse
Min Halloween-berättelse

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback