Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

#hashtag

Skapad 2020-10-14 12:13 i Apelskolan Falkenberg
Uppdaterad gemensam planeringsmall för Falkenbergs grundskolor från årskurs 1 till årskurs 9 ht-2018.
Grundskola 9 Svenska Svenska som andraspråk
Vi kommer att titta på en serie som bygger på en händelse som kallas för Instagramupploppet och som ägde rum i Göteborg 2012. Serien #hashtag handlar om vänskap, utanförskap, svek och viljan att bli sedd.

Innehåll

 

 

Syfte - förmågor och kunskaper som ska utvecklas

 

  • formulera dig och delta i samtal kring innehållet i serien där du ställer frågor, framför åsikter och argumenterar kring innehållet och kopplar detta till tid och orsak

  • formulera dig i skrift genom att skriva en reflekterande text där du sammanfattar innehållet i serien och resonerar kring budskap och hur det påverkas av mediet och vad det kan få för konsekvenser

Bedömning - vad och hur

Projektet innehåller två delar, dels gruppdiskussioner men också en enskild reflekterande text. I gruppdiskussionerna kommer ni att ha olika roller att leda, delta och sammanfatta och bedömas utifrån er muntliga förmåga. I den reflekterande texten bedöms du utifrån nivåerna i bedömningsmatrisen.

 

Undervisning och arbetsformer

Din uppgift består i två delar. Den första delen är att ta del av en serie som heter #hashtag och diskutera innehållet med dina klasskamrater. Den andra delen består i att skriva en reflekterande text om innehållet i filmen men även utifrån de diskussioner ni har haft. Serien tar även upp hur beteenden på nätet och det liv som levs genom sociala medier påverkar livet IRL. Det är ett väldigt aktuellt ämne i dagens samhälle där vi flitigt figurerar på sociala medier. Det är viktigt att vara medveten om att skitsnack kan sluta i stora konsekvenser. Vad är det som får människor att handla som de gör? Ni kan läsa mer om serien om länken som jag lagt ut.

 

I gruppdiskussionerna kommer ni att ha olika roller att leda, delta och sammanfatta så att ni alla minst två gånger haft samma roll. Ni ska sedan i den reflekterade uppsatsen diskutera hur de olika rollerna påverkade er vad det bidrag till för era tolkningar av budskapet i serien.

 

Instagramupproret, hur gick det sedan?

https://www.expressen.se/gt/de-tar-debatten-efter-instagramupploppen/

https://docs.google.com/document/d/1hyBtmBFA4CWjCWdoAVW652U3iA96T5Isxt-6tPTFaqo/edit#heading=h.t1ftu1d7lgve

 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: