Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hållbar utveckling, handelsmönster & sårbara platser

Skapad 2020-10-14 20:24 i Hallsta skola Norrtälje
Grundskola 7 – 9 Geografi
I det här området kommer vi att titta på hur den globala handeln ser ut. Hur många länder tillverkar t.ex ett par jeans i? Är vårat sätt att transportera varor förenligt med de globala målen för hållbar utveckling?

Innehåll

I arbetsområdet kommer du att få fördjupa dig i hur globala handelsmönster ser ut och varför det ser ut som det gör. Ni kommer även få resonera kring hur handelsmönster krockar med målen för hållbar utveckling. 

Texter med arbetsuppgifter finns på Digilär

Betygssättning:

Du får betyg utifrån de arbeten du gör på lektionstid. Uppgifter som du lämnar in och delaktighet i de filmer vi tittar på. Vi kommer även ha en avslutande examination i form av ett prov.

Uppgifter

 • Skrivuppgift hållbar utveckling

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Klimatförändringar, olika förklaringar till dessa och vilka konsekvenser förändringarna kan få för människan, samhället och miljön i olika delar av världen.
  Ge  7-9
 • Var olika varor och tjänster produceras och konsumeras samt hur varor transporteras. Hur människors försörjning och handelsmönster har förändrats över tid.
  Ge  7-9
 • Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.
  Ge  7-9
 • Sårbara platser och naturgivna risker och hot, till exempel översvämningar, torka och jordbävningar, och vilka konsekvenser det får för natur- och kulturlandskapet.
  Ge  7-9
 • På vilka sätt sårbara platser kan identifieras och hur individer, grupper och samhällen kan förebygga risker.
  Ge  7-9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: