Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

SVESVE03

Litteraturanalys Sv3

Birgittaskolan gymnasium, Linköping · Senast uppdaterad: 2 november 2020

I det här arbetsområdet kommer du att få jobba med skönlitterära texter inom genrerna prosa, lyrik och dramatik. Du kommer att få lära dig att läsa och analysera texter på olika nivåer och ur olika perspektiv.

Vad är skönlitteratur? Varför ska man läsa skönlitteratur? Hur ska man läsa skönlitteratur? 

 

Det här är några av de frågor som du kommer att få reflektera kring och lära dig mer om i detta arbetsområde.Begrepp och termer som vi kommer att jobba med är: genre, fiktion, censur, moralisk relevans, textens tomrum, litterär kompetens, biografisk läsning, textnära läsning, det läsarorienterade perspektivet, det feministiska perspektivet och intertextualitet.

Varför ska du lära dig det?
Syftet är att du ska utveckla din förståelse för vad skönlitteratur är och hur man kan läsa och förstå skönlitterära texter utifrån olika perspektiv. Du kommer att få lära dig att ha ett mer litteraturvetenskapligt förhållningssätt till skönlitteratur.

Hur ska du lära dig?
Med hjälp av genomgångar, textläsning, filmer, instuderingsfrågor samt diskussioner i par och grupp.

Vilket material kommer du att använda?
Svenska Impulser 3

Hur ska området bedömas?
Du visar dina kunskaper kontinuerligt då du jobbar med instuderingsfrågor och deltar i diskussioner i par och grupp. Du kommer också att få göra litterär analys av ett tema; "Räddaren i nöden" då du ska jämföra "Spökhanden" och "Love Hurts No. 12".

 

Hur länge ska arbetsområdet pågå:
Från v. 43 till v. 51. Mer detaljerad information om lektionsinnehåll hittar du på gc.


Läroplanskopplingar

Skönlitterära texter, författade av såväl kvinnor som män, inom genrerna prosa, lyrik och dramatik. Litteraturvetenskapligt inriktad analys av stilmedel och berättartekniska grepp. Litteraturvetenskapliga begrepp och verktyg.

Eleven kan göra en fördjupad, utförlig, träffsäker och nyanserad textnära litterär analys av ett tema, en genre eller ett författarskap ur flera perspektiv. I analysen använder eleven med säkerhet litteraturvetenskapliga begrepp och verktyg samt ger stöd för sin tolkning genom väl valda belägg från texterna.

Eleven kan göra en fördjupad och utförlig textnära litterär analys av ett tema, en genre eller ett författarskap. I analysen använder eleven med viss säkerhet litteraturvetenskapliga begrepp och verktyg samt ger stöd för sin tolkning genom väl valda belägg från texterna.

Eleven kan göra en fördjupad, textnära litterär analys av ett tema, en genre eller ett författarskap. I analysen använder eleven med viss säkerhet litteraturvetenskapliga begrepp och verktyg samt ger stöd för sin tolkning genom belägg från texterna.

Matriser i planeringen
Svenska 3: Litterär analys, känd text
Uppgifter
Litterär analys

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback