Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Religionskunskap

·

Årskurs:

7 - 9

Nyreligiositet och sekulära livsåskådningar

Länna skola, Norrtälje · Senast uppdaterad: 19 oktober 2020

I det här området kommer vi att studera nya strömningar i religionens värld. Under det senaste århundradet när människorna har börjat utforska sin religiositet utanför de traditionella religionerna har nya religiösa rörelser dykt upp. Det är dock inte alla som finner en plats i någon specifik religion, men ändå söker efter nya livsåskådningar som passar dem. Vi kommer i detta område utforska denna nya värld inom religionen.

 

Tidsperiod: Vecka 41-46

Varför vi studerar detta ämne

I alla tider har människor ställt sig de stora frågorna kring meningen med livet. Under historiens lopp har filosofer och religioner sökt ge svar på dessa. Under det senaste århundradet har det blivit allt vanligare att människor söker sina egna svar i sin omvärld och inte nödvändigtvis vänder sig till  någon av de etablerade religionerna. I detta område kommer vi att studera olika sätt som folk tänker kring religion idag.

Vad vi kommer att göra

Vi kommer under det här momentet att lära oss om skillnaden mellan nya religiösa rörelser, nyreligiositet och privatreligiositet. Vi kommer också att studera olika sekulära livsåskådningar.

Hur vi kommer att studera detta

Vi kommer att läsa, diskutera, titta på film, skapa teater om en ny religiös rörelse och lära oss nya begrepp. Slutligen kommer ni att få göra en examinationsuppgift där ni fokuserar på skillnaden mellan sekulära och nya religiösa rörelser..

 


Läroplanskopplingar

kunskaper om religioner och andra livsåskådningar samt om olika tolkningar och varierande praktiker inom dessa,

förmåga att kritiskt granska frågor som rör relationen mellan religion och samhälle, och

förmåga att resonera om etik, moraliska frågor och livsfrågor utifrån olika perspektiv.

Orientering om sekulära livsåskådningar och livshållningar, till exempel humanism och ateism.

Från enhetskyrka till religiös mångfald och sekularisering i det svenska samhället. Religionens betydelse i samhället i Sverige jämfört med några andra delar av världen.

Analys av och reflektion över etiska frågor utifrån elevernas egna argument samt utifrån tolkningar inom religioner och andra livsåskådningar och utifrån etiska modeller. Sådana frågor kan till exempel handla om frihet, rättvisa och solidaritet.

Samtal om och reflektion över livsfrågor utifrån elevernas egna tankar samt utifrån tolkningar inom religioner och andra livsåskådningar. Sådana frågor kan till exempel handla om identitet, kärlek, sexualitet och meningen med livet.

Matriser i planeringen
Matris för nyreligiositet och sekulära livsåskådningar
Uppgifter
Inlämning av frågor till s. 108-109
Forskningsuppgift om nya religiösa rörelser
Diskussionsuppgift Sekulära rörelser.
Examinationsuppgift nya religiösa rörelser och sekulära rörelser
Inlämning av mini-presentation sekulära rörelser
Repetitionsfrågor sekulära rörelser s. 119-120

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback