Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Historia åk 4

Skapad 2020-10-17 15:08 i Storsjöskolan Umeå
Grundskola 4
Vi kommer att repetera forntiden och Vikingatiden samt lära oss mer om Medeltiden. Vi kommer att oss om hur det var att vara barn förr i tiden och hur vanligt folk levde och hade det men också hur kungar och drottningar levde.

Innehåll

HISTORIA

Kunskapskrav:

Åk 4

Eleven har grundläggande kunskaper om forntid och medeltid (fram till ca 1500), skeenden och gestalter under olika tidsperioder. Eleven visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar (t ex kyrkans betydelse, europeiska upptäcktsresor). Eleven kan undersöka utvecklingslinjer inom kulturmöten (t ex orsaker och konsekvenser av vikingarnas resor), migration, politik (enat rike) och levnadsvillkor och beskriver då enkla samband mellan olika tidsperioder. Eleven visar också hur någon av utvecklingslinjerna har påverkat vår samtid, och motiverar sitt resonemang med enkla och till viss del underbyggda hänvisningar till det förflutna.  Eleven kan använda historiskt källmaterial för att dra enkla slutsatser om människors levnadsvillkor, och för då enkla resonemang om källornas användbarhet. Eleven kan tolka och visa på spår av historien i vår tid och föra enkla resonemang om varför det finns likheter och skillnader i olika framställningar av historiska händelser, personer och tidsperioder (t ex Engelbrekt). I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.

Bedömningsstöd: Skolverkets Bedömningsportal, ”Medeltiden” samt check ups löpande

Centralt innehåll:

  •        Rep forntid, Vikingatid och Medeltiden fram till 1521
  •        Norden befolkas. De utmärkande dragen för stenåldern, bronsåldern och järnåldern.
  •        Nordens kulturmöten med övriga Europa och andra delar av världen genom ökad handel och migration, till exempel genom vikingatidens resor och medeltidens handelssystem.
  •        De nordiska staternas bildande.
  •        Kristendomens införande i Norden. Religionens betydelse för kulturer och stater i Sverige och de övriga nordiska länderna samt konsekvenser av dessa förändringar för olika människor och grupper.
  •        Några av de europeiska upptäcktsresorna, deras betydelse och konsekvenser.
  •        Vad arkeologiska fynd, till exempel myntskatter och fynd av föremål från andra kulturer kan berätta om kulturmöten och om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män.
  •        Nordens och Östersjöområdets deltagande i ett globalt utbyte, till exempel av handelsvaror, språk och kultur.

Hur?

1:a perioden v 46-50 – rep forntid fram t o m Vikingatid

2:a perioden v 6-19 – Medeltiden fram till år 1521

1X2-frågor inför arbetsområde samt efter (styr omfång samt checkar av)

Läromedel: Boken om historia 1 Liber, Vad betyder ordet? Tengnäs Läromedel

Webbuppgifter begrepp:

Sverige under tiotusen år: https://webbapp.liber.se/boken-om-historia-1/#/3-sverige-under

Vikingatiden: https://webbapp.liber.se/boken-om-historia-1/#/4-vikingatiden

Medeltiden i Sverige: https://webbapp.liber.se/boken-om-historia-1/#/5-medeltiden-i-sverige

Mediawebben radioserie, ”Historiedagboken”: Ansgar samt Olof Skötkonung (ca 17 min/avsnitt)

Mediawebben filmserie, “Med Ahmed i medeltiden” riktad åk 4-6

Varje avsnitt presenterar ett föremål från medeltiden. Ahmed ska ta reda på vad det är för något. Tre alternativ föreslås, klassen ges möjlighet att resonera och gissa innan rätt svar presenteras, ca 15 min/avsnitt

Kooperativa övningar t ex ”fråga, fråga, byt”

Elevförslag?

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: