Bakgrund:
Utbildningen ska ge barnen möjlighet att utveckla sin förmåga till empati och omtanke om andra genom att uppmuntra och stärka deras medkänsla och inlevelse i andra människors situation. Utbildningen ska präglas av öppenhet och respekt för skillnader i människors uppfattningar och levnadssätt. Den ska ge barnen möjlighet att på olika sätt få reflektera över och dela sina tankar om livsfrågor. (Lpfö18)
Utbildningen i förskolan ska lägga grunden för barnens förståelse för olika språk och kulturer, inklusive de nationella minoriteternas språk och kulturer. Av lagen (2009:724) om nationella minoriteter och minoritetsspråk framgår att de nationella minoriteterna är judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. Samerna är även ett urfolk. Av språklagen (2009:600) framgår att de nationella minoritetsspråken är finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska. (Lpfö18).
Syfte:
Vi vill erbjuda barnen möjligheten att utforska och möta frågor kring:
- likheter och olikheter bland världens olika länder.
- Sveriges minoriteter.
Metod:
Vi arbetar med temadagar/veckor där vi erbjuder undervisning utifrån det som uppmärksammas i samhället för att inspirera barnen till att erövra ny kunskap. Genom den planerade undervisning kommer vi kunna fånga barnens tankar och frågor om:
- hållbar utveckling.
- mänskliga rättigheter.
Dokumentation:
Vi kommer att dokumentera aktiviteterna som erbjuds under temaveckan
Vi kommer eventuellt att publicera individuell lärlogg på Unikum när temat har avslutats.
Utvärdering:
Vi utvärderar i slutet av temat.