Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hemkunskap Tema: Proteiner och miljösymboler

Skapad 2020-10-22 07:12 i Vallastadens särskola Linköping
Livskunskap kring att kunna göra olika val, hälsa, vårt jordklot, resurser och ekonomi.
Grundsärskola F – 9 Hem- och konsumentkunskap
Vi vill äta gott och må bra, eller hur? Både människor, djuren och naturen vi lever av påverkas av vilken mat du väljer att köpa. Ett enkelt sätt för dig som konsument är att hitta bra protein av djurkött. Du kan titta efter certifierade miljösymboler. När vi vet vad en symbol innebär bidrar vi på olika sätt till hållbar utveckling av livsmedel. När lantbrukaren får ett certifikat att sätta på sin produkt betyder det att produkterna kontrolleras och säkrar att uppfödningen av djur sker på det sätt som utlovas. Om vi tänker "rätt" när vi väljer mat i affären då kan en höna få mer plats att leva på än ett A4 papper och en gris slipper stå smutsig och instängd.

Innehåll

Syfte

Du får lära dig vilka symboler som betyder att en produkt är bra, mindre bra och inte bra med hänsyn till: människor, djurens välfärd, biologisk mångfald, vårt klimat och biologiska bekämpningsmedel. 

Dina mål talar om vad du ska lära dig:

Du kommer att få lära dig ord och begrepp som kopplas ihop med de animaliska proteinerna som många av oss äter:

ko, lamm, gris, höns, ägg, vilt, ost, och vegetabiliska proteiner.

Du tränar ditt öga att "uppmärksamma och se miljömärkning" genom att vi arbetar med flera olika symboler. 

Du kommer att få lära dig att det finns många olika miljösymboler som kopplas ihop med livsmedel, inte bara de 4 bilderna.

Du kommer att lära dig hur olika djur lever under uppfödning, hur det påverkar djurens mående, vår natur och vår syn på mat.

Du kommer att lära dig att skilja på att det finns många olika symboler och märkningar som inte alls är certifikat kopplade till människa, djur och natur. Flera av dem talar om att det är en svensk produkt eller många gånger bara reklam från butikskedjor. 

 

Så här kommer du att arbeta:

Under lektionerna i köket tillagar du i huvudsak livsmedel med koppling till pågående teori.

På teorilektionerna tar vi avstamp i Världsnaturfondens Köttguide:

Ät mindre men bättre kött (1 min) https://www.youtube.com/watch?v=O7619lwxnnQ&feature=youtu.be%EF%BB%BF

* Du ser olika bilder- och olika informationsfilmer på djur och produkter. Filmerna diskuterar vi tillsammans.

* Du får ett arbetsdokument som handlar om respektive djur och protein, där skriver du i vad hane, hona och unge har för begrepp, vilka livsmedel och produkter vi får och du skriver hur djuret trivs bäst innan det blir mat.

* Du får ett arbetsdokument att använda då du klipper och klistrar in miljösymboler du då vi arbetat med dem. Antalet miljösymboler du jobbar med beror på ditt och kamraternas intresse och erfarenhet och de fyra som valts ut för temat proteiner.

* Temats senare symboler leder in dig på värdegrund, natur och människa

* Du letar miljösymboler, i text och bland riktiga livsmedelsvaror (torrvaror, frysvaror, kylvaror)

* Temat kommer slutligen in på miljösymboler som har koppling till hygien- och rengöringsprodukter. 

 

Ord och begrepp vi arbetar med

Hane+ hona +unge för respektive djur.

Konsument, ekologiskt, svenskt, importerat, göra egna val

KRAV, EU-ekologiskt, Svenskt Sigill, MSC samt senare delen: UTZ, Fairtrade och FSC.

Djurens välfärd, klimat, biologisk mångfald, bekämpningsmedel, anibiotika, frihet.

Vegetabiliskt protein, baljväxter, svamp.

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Källor:

https://www.lrf.se/mitt-lrf/nyheter/riks/2018/10/natures-globala-rapport-tar-inte-hansyn-till-svenska-forhallanden

https://www.wwf.se/mat-och-jordbruk/kottguiden/

https://markningsguiden.hallakonsument.se/

 

 

Matriser

Hkk
Hemkunskap Teoridel med miljösymboler och protein

Rubrik 1

E
Dessutom kan eleven bidra till resonemang om sambanden mellan mat och hälsa och betydelsen av varierade och balanserade måltider. Eleven kan också bidra till resonemang om konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet. Eleven kan använda enstaka ämnesspecifika ord, begrepp och symboler i resonemang om konsumentfrågor och arbetet i hemmet och i utvärdering av arbetsprocesser.
C
Dessutom kan eleven föra enkla resonemang om sambanden mellan mat och hälsa och betydelsen av varierade och balanserade måltider. Eleven kan också föra enkla resonemang om konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet. Eleven kan använda några ämnesspecifika ord, begrepp och symboler på ett delvis ändamålsenligt sätt i resonemang om konsumentfrågor och arbetet i hemmet och i utvärdering av arbetsprocesser.
A
Dessutom kan eleven föra välutvecklade resonemang om sambanden mellan mat och hälsa och betydelsen av varierade och balanserade måltider. Eleven kan också föra välutvecklade resonemang om konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet. Eleven kan använda några ämnesspecifika ord, begrepp och symboler på ett ändamålsenligt sätt i resonemang om konsumentfrågor och arbetet i hemmet och i utvärdering av arbetsprocesser.
Aspekt 1
Ny aspekt
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: