Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Slöjd

·

Årskurs:

6

Designa och sy en egen t-shirt

Granbergsskolan F-6, Bollnäs · Senast uppdaterad: 16 april 2021

Nu ska ni designa, alltså bestämma hur din t-shirt ska se ut. Färger, detaljer som t.ex. ett eget tryck, en applikation, kanske några av er provar på tie dye. Sedan ska dina idéer bli verklighet genom att du ska sy t-shirten själv, precis som du vill ha den, one of a kind. Superkul!

Vi kommer att börja med att samla inspiration genom att titta på ett filmklipp från UR-serien "Sy, sy ,sy" och lite olika bilder.

https://urplay.se/program/184049-sy-sy-sy-t-shirt

 

Sedan kommer ni att skissa fram eran idé, själva designen. Ni kommer alla att utgå från samma grundmönster och vitt trikåtyg. 

Ni kommer att ha möjlighet att prova på tie dye (batik), schablontryck, blocktryck, textiltusch, brodera, sy på applikationer eller kanske kommer du på någonting helt nytt som du vill prova på din t-shirtdesign.

Efter skissandet så sätter vi igång med att sy t-shirten. 

Vi kommer att ha lite repetition på hur symaskinen fungerar.

Ni kommer att lära er hur man ritar av mönster, placerar ut och klipper tygdelarna, hur man syr i bomulls-trikå på symaskin, vilken ordning man syr ihop alla delar m.m. 

Till hjälp får ni muntliga genomgångar inför varje moment, en instruktionsfilm om du behöver gå tillbaka och titta på momenten i lugn och ro och en skriftlig instruktion. Allt delas ut i slöjdgruppen på Teams.

 

Under arbetets gång vill jag att ni dokumenterar i ord och/eller bild i slöjd-loggen på teams. Ni får tid i slutet av varje lektion till att göra detta.

 

Vi avslutar med att visa upp våra t-shirtar med design-skiss för varandra i gruppen, ni ska då kunna berätta hur ni har jobbat och använda rätt slöjdbegrepp. Ni kan då använda er av slöjdloggen för att minnas och ni får frågor att besvara som stöd inför "redovisningen". 


Läroplanskopplingar

formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker,

analysera och värdera arbetsprocesser och resultat med hjälp av slöjdspecifika begrepp, och

tolka slöjdföremåls estetiska och kulturella uttryck.

Handverktyg, redskap och maskiner, hur de benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Några former av hantverkstekniker, till exempel virkning och urholkning. Begrepp som används i samband med de olika teknikerna.

Två- och tredimensionella skisser, modeller, mönster och arbetsbeskrivningar, såväl med som utan digitala verktyg. Hur de kan läsas, följas och kopplas till matematiska beräkningar.

Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering av arbetsprocessen. Hur delarna i arbetsprocessen samverkar till en helhet.

Undersökande av olika materials och hantverksteknikers möjligheter.

Dokumentation av arbetsprocessen i ord och bild, såväl med som utan digitala verktyg.

Hur olika kombinationer av färg, form och material påverkar slöjdföremåls estetiska uttryck.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Skriftlig instruktion till t-shirt

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback