Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Babblarna

Skapad 2020-10-23 10:15 i Hövägens förskola Ale
Denna mall använder Ales pedagoger för att beskriva sin pedagogiska planering. I denna mallen finns stödfrågor till hjälp.
Förskola
Vi välkomnar Doddo till Päronkompisarna.

Innehåll

 

Nu har vi både nya och gamla päronkompisar på avdelningen. Eftersom det har börjat många nya barn i vår barngrupp vill vi arbeta med att lära känna varandra och skapa en vi-känsla där alla barnen känner sig välkomna, lika viktiga och trygga i gruppen. 

 Barnen har visat intresse för Babblarna och detta intresse vill vi ta vara på. Genom att använda oss av figurerna Babba, Bibbi, Bobo, Dadda, Diddi och Doddo som barnen är bekanta med vill vi utmana barnen i olika sammanhang och situationer. Doddo kommer att vara först ut och kommer att symbolisera socialt samspel och trygghet

 

 

Mål

 • Lpfö 18
  Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla öppenhet, respekt, solidaritet och ansvarstagande,
 • Lpfö 18
  Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,
 • Lpfö 18
  Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla sin identitet och känna trygghet i den samt medvetenhet om rätten till sin kroppsliga och personliga integritet,

Nedbrytning av valda läroplansmål

Att barnen vill vara med i aktiviteter såsom samlingar, utevistelse och lek. Att genom att arbeta med dagliga rutiner känner barnen en trygghet i vad som händer under dagen. Att barnen vågar utforska möjligheten att kommunicera med andra päronkompisar, även om språket inte alltid finns. 

Genomförande/Arbetsmetoder

Vi kommer att arbeta med de dagliga rutinerna såsom samlingar och matsituationen så att barnen känner igen sig och vet vad som kommer att hända under dagen. Doddo kommer att finnas med under samlingarna och är nyfiken på alla nya kompisar. Vi kommer att sjunga namnsånger och andra sånger som Doddo har med sig. Vi kommer även att göra saker tillsammans med Doddo för att visa honom hur roligt man kan ha när man gör saker tillsammans med sina kompisar.

Vi vill även ge barnen verktyg och nycklar så att barnen ska kunna kommunicera även om det talade språket inte finns. Ett sätt vi kommer att arbeta med är tecken som stöd. Vi introducerar nya tecken varje månad i samband med samling. Vi kommer även att lära Doddo och barnen förstå och kunna använda sig av Stopp-handen när det är något som inte känns bra eller om det är något man inte vill. 

 

Uppföljning

Vi har arbetat med det här hela ht-terminen och det är ett arbeta som vi kommer att fortsätta med till våren. Vi ser att skapande är ett intresse som är stort hos barnen nu. Så när vår terminen börjar kommer Diddi att flytta in till oss på Päronet.

 

 

Utvärdering

 

Analys och utveckling

 

Kopplingar till läroplanen

 • öppenhet, respekt, solidaritet och ansvarstagande,
  Lpfö 18
 • förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,
  Lpfö 18
 • sin identitet och känna trygghet i den samt medvetenhet om rätten till sin kroppsliga och personliga integritet,
  Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: