Skolbanken Logo
Skolbanken

Undervisningsplan Bobbo - Rörelse vårterminen 2024

223201 Förskolan Udden, Stockholm Hägersten-Älvsjö · Senast uppdaterad: 21 mars 2024

Med Bobbo som lärkompis arbetar vi med rörelseglädje och motorik. Bobbo lär oss vikten av att röra oss för vår hälsa och välbefinnande. Enligt läroplanen för förskolan betonas vikten av att barn ges möjlighet att utveckla en allsidig rörelseförmåga genom deltagande i fysiska aktiviteter och utforskning av olika naturmiljöer. Enligt WHO:s rekommendationer bör barn i åldern 1-5 år ägna minst 180 minuter dagligen åt fysisk aktivitet av varierande intensitet, varav minst 60 minuter bör vara högintensiv.

 - Vi är i rörelserummet flera gång i veckan och har ett rörelsepass där vi inkluderar de grundmotoriska rörelserna (Springa, hoppa, klättra, balansera, krypa och åla)

- Vi använder Babblarnas rörelsekort med bild och rörelse (exempelvis hoppa som Doodo, flaxa som Faffa)

- Under vår utevistelse på förmiddagen erbjuder vi barnen lekar med rörelse för att stärka kondition och muskelstyrka. 

- Bobbo (i form av en handdocka) är med på samlingen och ger barnen grovmotoriska utmaningar. Bobbo frågar barnen om de kan härma när Bobbo står på ett ben osv. Bobbo sjunger sånger med motoriska inslag som exempelvis huvud, axlar knä och tå. 

 - Vi räknar hur många steg vi tagit under en utflykt, vi räknar högt när vi går. För att symbolisera vikten av att röra sig skapar vi en Bobbo av barnens fotavtryck.

- Vi läser boken: yoga för barn, och gör rörelsens vi ser i boken.

- Vi skapar möjlighet för barnen att möta kultur på förskolan genom sång, dans och rytm tillsammans med Boobo. Vi tar fram maracas och andra instrument på vår samling. 

Vilka samtalsformer, begrepp och ord ska barnen få möta?

Rörelse är invävd i våra dagliga aktiviteter, båda i den spontana och planerade undervisningen. Rörelse i olika sammanhang och former, genom sång, lek. Rörelse både inomhus och utomhus. Ord kopplade till det barnen gör (hoppa, klättra, springa etc.)  Sång och rörelse är även en del i vårt arbete kultur.

Vilka barn och pedagoger deltar?

Samtliga pedagoger på avdelningen deltar och projektet följs upp och förs vidare under arbetslagets gemensamma reflektionstid varannan vecka.

Hur ska projektet dokumenteras?

Vi dokumenterar med hjälp av lärplattan och mobilkamera, observerar det barnen säger/gör. Den pedagog som inte är ansvarig för samlingen eller aktiviteten dokumenterar. Vi dokumenterar det gemensamma men även individuella lärprocesser. 

Samtliga inplanerade aktiviteter med Bobb fotas för att beskrivas i lärloggar som skickas digitalt till vårdnadshavare via Skolplattformen. Lärloggarna projiceras upp på storbild för barngruppen, så att de själva och tillsammans med pedagoger kan återvända till dem. Det barnen ger uttryck för och de vi ser genom reflektion ligger sedan till grund för hur vi fortsätter projektet. 

 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

ett växande ansvar och intresse för hållbar utveckling och att aktivt delta i samhället.

sin kulturella identitet samt kunskap om och intresse för olika kulturer och förståelse för värdet av att leva i ett samhälle präglat av mångfald samt intresse för det lokala kulturlivet,

motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande,

förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,

utmanas och stimuleras i sin motoriska, sociala, emotionella och kognitiva utveckling,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback