Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Idrott och hälsa

·

Årskurs:

7 - 9

Motorik och Rörelse åk 7-9

Konradsbergsskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 10 november 2022

I kunskapsområdet ”Rörelse” betonas elevernas utveckling av rörelseförmågan genom varierade rörelseaktiviteter. Progressionen går från de motoriska grundformerna till mer komplexa rörelser, från enkla rörelselekar till mer komplexa spel, idrotter och andra fysiska aktiviteter. En viktig del i progressionen är att i de lägre årskurserna ligger fokus på elevens aktivitet, görandet. Efter hand, i de högre årskurserna, handlar det mer och mer om att också utveckla och förstå det man gör.

v.46 

Måndag - Redskap i Konradsbergshallen, ombyte, inneskor, vattenflaska

Torsdag - Teori i klassrummet, simning och livräddning. (Vikarie)

v.47

Måndag - Redskap i Konradsbergshallen, ombyte, inneskor, vattenflaska

Torsdag - Teori i klassrummet, Skador och skadehantering. (Vikarie)

v.48

Måndag Simning i Eriksdalsbadet 200 meter prova att plocka upp en docka. 

Torsdag - Redskap i Konradsbergshallen, ombyte, inneskor, vattenflaska

Motorik och Rörelse åk 7-9

Vi kommer under denna period att träna på olika övningar med redskapen plint, matta, och trampett. Ni ska sedan visa era kunskaper på dessa redskap för er lärare som bedömer er förmåga att använda er kropp och redskapen på ett bra sätt.

I detta moment är det viktigt med bra kroppskontroll, styrka och koordination. Träna på att springa, att ha kontroll på bålen (magen) och att göra styrkeövningar såsom situps och armhävningar. Det kommer hjälpa dig i övningarna på redskapen.

Undervisning

Vi kommer under momentet att gå igenom olika grundläggande gymnastiska rörelser. Du kommer att få tips och råd samt individuell feedback för att hjälpa dig i din rörelseutveckling. Du kommer träna på olika övningar och sedan välja ut några som du redovisar för din lärare.

Vi kommer under de första veckorna noggrant gå igenom alla nedanstående rörelser. Vi kommer att ge förövningar med olika svårighetsgrader för att på så sätt ge alla en möjlighet att öva in alla rörelser oavsett förkunskap.

 

Vi kommer även att använda oss av digitalt material där man själv kan söka upp förövningar för olika rörelser, ta därför med datorn till lektionen.

 

uppvärmningen kommer vi att använda oss av Tabata-intervaller. Dessa går ut på att man kombinerar två övningar och jobbar varannan 20 sekunders intervall med ena för att vila i 10 sek och jobba med den andra rörelsen i nästa 20 sekunders intervall. Detta görs i 4 minuter och sen byter man övningar. Varje vecka kommer dessa övningar att bytas ut mot nya.

Bedömning

Du bedöms fortlöpande under momentet, aktivt deltagande är därför viktigt. Läraren tittar på när du tränar på övningarna och ser hur du reagerar på den feedback du får. Läraren tittar hur väl du utför olika övningar på de olika redskapen.

Eleven ska kunna utföra övningarna enligt instruktionerna samt efter bästa förmåga. 

Eleven ska kunna uppvisa ett säkert beteende på lektionerna samt kunna svara på frågor kring säkerhet vid hopp.

 

Gymnastikövningar Matta

 

Eleven ska välja ut 4 av de nedanstående övningarna och sätta ihop i ett program. Detta ska sedan redovisas för läraren.

 

ÖVNING                                     TÄNK PÅ! (teknik)

 

1. Kullerbytta (KB)                 Handisättning bredvid huvud. Hakan mot bröstet. Gruppera och sära på benen. Skjut ifrån med fötterna. Kom upp till stående.

 

2. Bakåt kullerbytta (BKB)   Börja huksittande. Handisättning och frånskjut med händer. Hakan mot bröstet. Kom upp till stående.

3. Lång kullerbytta (LKB)     Sträck ut. Fötter och händer ska vara i luften samtidigt. Kom ner i vanlig KB.

 

4. Judo kullerbytta (JKB)       Börja stående. Rulla diagonalt över ryggen från axel till axel, inte statoilkorv! Kom till stående.

5. Hjulning (HJ)                       Fot, hand, hand, fot på en linje. Raka armbågar. Titta på händerna. Spänn kroppen. Sträck på benen.

 

6. Rondat (ROND)                   Som hjulning rotera 180 grader, landar med båda fötterna ihop samtidigt.

 

7. Handstående mot vägg (HSV)  Axelbrett i händer. Raka armbågar. Titta på händerna. Spänn magen. Delad eller samlad uppgång. Fötter ihop. Bara fötter får nudda väggen.

 

8. Spindelstående (SS)           Bara nudda marken med händerna. Knän på armbågarna. Minst 5 sek. Vikten på hela handen!

 

9. Spindelstå Delad (SSD)     Som spindelstående men med ett ben sträckt rakt bakåt. Minst 3 sek.

 

10. Huvudstående (HS)         Armbågar i golvet med händerna knutna bakom huvud. Spänn nacken. Blicken framåt. Spänn magen. Ihop med fötter.

 

11. Handstående fritt (HSF) Axelbrett i händer. Raka armbågar. Titta på händerna. Spänn magen. Fötter ihop. Stå i balans.

 

12. Handståendenedrullning Handstående. Vik in hakan mot bröstet. Böj kontrollerat på armarna. Kom ner i en kullerbytta. Upp till stående. (HSNR)

 

Hoppen som kommer att genomföras under momentet är följande :

·       Ljushopp

·       Krysshopp

·       180 grader - 360 grader

·       Grupperat hopp

·       Långkullerbytta 

·       Överslag (handstående till liggandes) - Sträck!!

·       Handvolt (avstamp med händer till stående)

·       Volt (handdrag vid avstamp, gruppera, sträck, landning)

 

Styrkeläxa. Denna skall göras varje vecka.

 

·       10 min Takstå                                     10 minuter ”Båten”

·       100 st armhävningar                         200 st  Mountain climber

·       10 min Planka


Läroplanskopplingar

förmåga att röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,

förmåga att agera säkert och förebygga risker i samband med rörelse, friluftsliv och utevistelser samt att simma och hantera nödsituationer på land och i vatten.

Komplexa rörelser i lekar, spel, idrotter och andra rörelseaktiviteter, inomhus och utomhus.

Träningslära: konditionsträning, koordinationsträning, styrketräning och rörlighetsträning utifrån olika ändamål och individuella behov.

Olika verktyg, däribland digitala för att planera, genomföra och värdera rörelseaktiviteter.

Planering och genomförande av olika aktiviteter utifrån hur de påverkar olika aspekter av fysisk förmåga och olika aspekter av hälsa.

Samtal om upplevelser av olika aktiviteter och värdering av hur de påverkar olika aspekter av fysisk förmåga och olika aspekter av hälsa.

Förebyggande av skador genom allsidig träning, anpassning av belastning och tekniker för rörelseutföranden.

Säkerhet och hänsynstagande i samband med olika aktiviteter.

Eleven genomför rörelseaktiviteter som innefattar komplexa rörelser i olika fysiska sammanhang och anpassar sina rörelser till viss del till syftet med aktiviteterna.

Eleven planerar och genomför rörelse- och friluftsaktiviteter på ett i huvudsak fungerande sätt utifrån hur de påverkar olika aspekter av fysisk förmåga och olika aspekter av hälsa. Eleven värderar på ett enkelt sätt hur olika aktiviteter och andra faktorer påverkar den egna och andras fysiska förmåga och hälsa.

Eleven genomför rörelseaktiviteter som innefattar komplexa rörelser i olika fysiska sammanhang och anpassar sina rörelser relativt väl till syftet med aktiviteterna.

Eleven planerar och genomför rörelse- och friluftsaktiviteter på ett fungerande sätt utifrån hur de påverkar olika aspekter av fysisk förmåga och olika aspekter av hälsa. Eleven värderar på ett utvecklat sätt hur olika aktiviteter och andra faktorer påverkar den egna och andras fysiska förmåga och hälsa.

Eleven genomför rörelseaktiviteter som innefattar komplexa rörelser i olika fysiska sammanhang och anpassar sina rörelser väl till syftet med aktiviteterna.

Eleven planerar och genomför rörelse- och friluftsaktiviteter på ett väl fungerande sätt utifrån hur de påverkar olika aspekter av fysisk förmåga och olika aspekter av hälsa. Eleven värderar på ett välutvecklat sätt hur olika aktiviteter och andra faktorer påverkar den egna och andras fysiska förmåga och hälsa.

Matriser i planeringen
Motorik och Rörelse åk 7-9
Uppgifter
Arbetsblad Redskapsgymnastik

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback