Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

7 - 9

Naturkatastroftext - gestaltningar

Vifolkaskolan 7-9, Mjölby · Senast uppdaterad: 1 november 2021

För att en text ska få liv och skapa bilder i läsarens huvud krävs att man gestaltar. Många tycker det är svårt, både att definiera vad gestaltning är och att använda det. Motsatsen till att gestalta är att berätta. Skriver du ” Eva blev arg”, berättar du. Det är ingen gestaltande mening. Låt Eva göra någonting istället för att man kan förstå hur arg hon blev. ” Eva slog i näven i bordet så att kaffekoppen åkte ner på golvet”- då gestaltar du.

Vi börjar det här arbetsområdet med att träna på att skriva gestaltningar. Det finns en film på studi som beskriver gesaltning och även länkar i classroom som kan inspirera. Själva uppgiften består av att du ska skriva en text där du befinner dig mitt i en naturkatastrof. Ett jag ska vara huvudpersonen i texten och det är kring dig och din upplevelse av naturkatastrofen texten ska kretsa kring. Texten får vara max 2 sidor lång och ska vara skriven i storlek 12. 

I den här texten kommer, av naturliga skäl, miljöskildringen att vara mycket viktig. Likaså personbeskrivningen. Här finns goda möjligheter att visa dina kunskaper i gestaltande skrivande. 

Till en sådan här text behöver du ha lite faktakunskaper. Därför kommer arbetet att börja med faktasökande och även att du skriver en kort (½-1 sida) faktatext + källdiskussion. Sedan kommer du i en grupp muntligen diskutera vilka miljöskildringsdrag man kan lyfta in i sin text och även hur en person kan hamna i naturkatastrofen och hur det kan kännas. Sedan kommer du att ha tre lektioner på dig att skriva själva texten inklusive bearbetning. 

Det är två bedömningskriterier till den här uppgiften, det om att skriva olika typer av texter och det om gestaltningar/dramaturgi. Du kommer att få skriftlig feedback på din faktatext och din källdiskussion i unikum. 

 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med enkel uppbyggnad.

Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning och relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

De berättande texter eleven skriver innehåller utvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med relativt komplex uppbyggnad.

Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

De berättande texter eleven skriver innehåller välutvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med komplex uppbyggnad.

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris för berättelse
Uppgifter
Faktatext
Faktatext
Källdiskussion
Källdiskussion

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback