Syfte med undervisningen i geografi:
Förutsättningarna för liv på jorden är unika, föränderliga och sårbara. Det är därför alla människors ansvar att förvalta jorden så att en hållbar utveckling blir möjlig. Samspelet mellan människan och hennes omgivning har gett upphov till många olika livsmiljöer. Geografi ger oss kunskap om dessa miljöer och kan bidra till förståelse av människans levnadsvillkor.
Syftet med undervisningen i svenska:
Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur man formulerar egna åsikter och tankar i olika slags texter och genom skilda medier. Undervisningen ska även syfta till att eleverna utvecklar förmåga att skapa och bearbeta texter, enskilt och tillsammans med andra. Eleverna ska ges möjligheter att kommunicera i digitala miljöer med interaktiva och föränderliga texter. Eleverna ska även stimuleras till att uttrycka sig genom olika estetiska uttrycksformer. Vidare ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om hur man söker och kritiskt värderar information från olika källor.
Planering Geografiboken:
Under hela läsåret skapar vi en egen geografibok i en sk. sugarbooks med 32 sidor som vi skapar och designar på egen hand.
HT 20 Europaboken s.1-15.
Sidupplägg och arbetsområde per sida.
1, Innehåll
2, Politisk karta Europa
3, Namngeografi alla länder och huvudstäder i Europa.
4, Karttyper, politisk, tematisk och topografisk.
5, Kartprojektioner, glob eller platt karta.
6, Faktatext länder och gränser, typ Polen.
7, Bergskedjor, m.ö.h. topografi.
8, Tematiska kartor.
9, Faktatext tematiska kartor.
10, Faktatext Europa
11, Faktatext Europa
12, Att läsa karta.
13, Energi från naturen, sol, vind och vatten.
14, Tematisk karta. Handel i Europa.
15, Transport, fartyg, flyg, tåg eller lastbil.
VT 21 Europaboken s.16-32
16,
17, ...
Slutprov skriftligt i maj på hela boken.