Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bibbi, kluringar och matematik.

Skapad 2020-10-26 11:28 i Solskenet Örebro
Förskola
Bibbi är stillsam och försiktig, tycker om att ta det lugnt och studera saker. Bibbi tänker mycket och älskar klurigheter och uppfinningar.

Innehåll

Bibbi kommer vara med oss och utforska olika klurigheter. Ibland får vi besök av Bibbis kusin Giggi som tar med oss till matematikens värld. 

Vad vill vi uppnå?

Att barnen ska få utforska matematiska begrepp, så som mängder, antal och mönster samt lägesord. Barnen ska få prova på egna lösningar till olika problemställningar.

Hur går vi tillväga?

Vi gör räknesånger och räkneramsor för att lära oss antal och räknelinjen på ett lekfullt sätt.

Vi läser boken "Babbas saker" och uppmuntrar barnen till att leta efter Babbas borttappade saker på bilderna, vi hjälper till att benämna lägesord så som bakom, bredvid, på och under etc. 

Prepositions-lekTa fram en stol eller annat större föremål. Låt barnen välja en Babblare och ge uppdrag till barnen, t.ex. ”kan du sätta Babba bredvid stolen/föremålet”, ”kan du sätta Bobbo under stolen” etc.

Syftet är att barnet ska få se/uppleva skillnaden på de olika prepositionerna.

Gissa-lek: Ta en påse som inte är genomskinlig och lägg Babblar-figurer i den. Låt barnen stoppa i handen i påsen och gissa vilken Babblare det är genom att känna på figuren utan att se den. Låt barnet gissa genom att säga namnet eller peka på en bild.

Syftet är att barnet ska känna en figur utan att se och kunna associera/gissa namnet på figuren genom att jämföra och se samband i figurens form och hur den känns.

Minnes-lek: Lägg en figur på bordet/golvet och tala om vad den heter. Lägg en duk över och fråga vem som gömmer sig under duken. Låt barnet svara genom att namnge figuren eller peka på en bild. Allteftersom kan ni gömma 2 -3 figurer samtidigt.

Syftet är att barnen ska plocka fram namn ur sitt minne och para ihop rätt namn med rätt figur.

Matchnings-lek: Lägg ut mjukisdjur/bilder av figurerna och låt barnen lägga rätt figur på rätt bild/mjukisdjur, lika – på – lika principen.

Syftet är att barnen ska se likhet mellan den konkreta figuren och en bild av samma figur.

Kopplingar till läroplanen

 • nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,
  Lpfö 18
 • förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,
  Lpfö 18
 • förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring, samt att resonera matematiskt om detta,
  Lpfö 18
 • förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar,
  Lpfö 18
 • förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp,
  Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: