Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

ISSA Intensiv systematisk språkarbete

Ludvika gårds förskola, Ludvika · Senast uppdaterad: 26 oktober 2020

Under projektet kommer vi att arbeta intensivt med det svenska språket.

 

 

 

Var är vi?

I våra kartläggningar av barnens kunskaper och förståelse av svenska språket ser vi att många barn har brister. Bristerna består i att uttrycka sig och i förståelsen av svenska språket.


 

Vart ska vi?

Vi vill att barnen utvecklar sitt talspråk och ordförråd. Med språket utvecklas också den sociala förmågan och förmågan att ge uttryck för egna uppfattningar. 

 


Hur gör vi?

Vi använder utvalda bilder på substantiv, tex. 10 bilder på mat och för varje matbild finns 3 olika varianter, syftet är att underlätta och utveckla barnens förmåga att generalisera. 

Arbetet med bilderna sker både stor grupp mindre grupp och enskilt.  I spontana och planerade situationer, och utformas efter barnens kunskapsnivå och intresse. 

Exempel på hur vi arbetar: Peka på eller benämn substantivet. Vi spelar memory, finns i sjön, kims lek mm med bilderna och använder konkreta material (tex. hämta osv.) Vi kopplar bilder med verb, mm mm. 

Viktigt att det är ett lustfyllt sätt där barnen kan känna nyfikenhet och glädje.

Alla i arbetslagen ansvarar för att arbetet genomförs och utvärderas. Vi arbetar med samma kort ungefär en månad utvärderar sedan och fyller på med nya ord.

 

Hur blev det?

Hjälpfrågor:
Hur blev det gentemot fokusområden/lokala mål/styrkort och den genomförda undervisningen?

 


Läroplanskopplingar

förmåga att lyssna på och reflektera över andras uppfattningar samt att reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar,

ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback