Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

4 - 6

Skriftligt berättande år 5 Solskiftesskolan ht20

Solskiftesskolan, Österåker · Senast uppdaterad: 14 februari 2021

Under sju veckor arbetar vi med skriftligt berättande i kapitelform där du kommer få skriva om och beskriva dig själv på olika sätt. Det hela kommer så småningom bli ett häfte att minnas.

 

Varför ska du skriva?

Här ligger fokus på att formulera dig och kommunicera i skrift där du anpassar språket till en viss texttyp så att den som läser förstår hur du tänker. 

 

Vad ska du lära dig under det här avsnittet?

  • -Skriva en berättande text med röd tråd, indelad i olika kapitel utifrån en given instruktion
  • -Använda skiljetecken, stavnings- och skrivregler
  • -Använda korrekt meningsbyggnad och tempus
  • -Ge kamratrespons utifrån en given struktur
  • -Bearbeta den egna texten med hjälp av kamratrespons
  • -Presentera eget material för en grupp

Hur ska vi lägga upp undervisningen? 

Ett av veckans längre arbetspass, onsdagar i första hand, kommer du att få ägna åt ditt skrivande. Vi kommer tillsammans titta på olika exempeltexter som du med fördel kan använda som inspiration till ditt eget skrivande. Vi kommer också arbeta med olika grammatiska moment parallellt.

En bit in i arbetet kommer du att få ge och ta del av kamratrespons.

Vecka 45 gör vi en avstämning i hur arbetet fortlöpt och vecka 47 är det tänkt att vi avrundar arbetet. Som avslutning kommer du få presentera valfri del av ditt arbete muntligt.

I Classroom hittar du den detaljerade planeringen och där lämnar du också in ditt arbete.

 

Vad bedöms?

Din skriftliga förmåga bedöms kontinuerligt i samband med lektionerna samt i arbetet som helhet. Din förmåga att ge och ta emot respons bedöms också i samband med dessa aktiviteter. Avslutningsvis bedöms din förmåga att presentera ett innehåll muntligt i samband med presentationen.


Läroplanskopplingar

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av digitala verktyg.

Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Skillnader i språkanvändning beroende på vem man skriver till och med vilket syfte, till exempel skillnader mellan att skriva ett personligt sms, ett inlägg i sociala medier och att skriva en faktatext.

Matriser i planeringen
Berättande text årskurs 5
Uppgifter
Det här är jag
Det här är jag

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback