Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Modersmål

·

Årskurs:

2 - 3

Modersmål arabiska 2-3

Modersmålsenheten GR, Oskarshamn · Senast uppdaterad: 4 juni 2021

I åk 2 arbetar vi med bokstavskännedom namnen och ljuden och att kunna föra samman enskilda bokstäver till ord och meningar i både tal och skrift, samt läser enkla texter. Vi tränar på stavning. Vi tränar på meningsbyggnad och enkla grammatik. I åk 3 arbetar vi med förenklat faktaavsnitt med frågor relaterade till textavsnittet, grammatik övningar , allmänna övningar, dikter och sagor.

Material

Vi jobbar med boken "Mitt språk är arabiska 1, 2 och 3" som innehåller vardagliga glosor, enkla meningar och förenklat faktaavsnitt med frågor relaterade till textavsnittet, grammatik övningar , allmänna övningar, dikter och sagor på Modern Standardarabiska något som arabisktalande barn inte självklart får hemma då talspråk i hemmet inte är det språk som används i skrift. Denna bok ger således barnen möjlighet att utveckla sina färdigheter i att uttrycka sig korrekt i skrift på arabiska.

Den viktigaste egenskapen hos denna bok att boken strävar efter att vara varierande i sitt innehåll och anpassad efter barnets vardagliga miljö.

 

Modersmål

Kursplan i ämnet

Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att ha ett rikt och varierat språk är betydelsefullt för att kunna förstå och verka i ett samhälle där kulturer, livsåskådningar, generationer och språk möts. Att ha tillgång till sitt modersmål underlättar också språkutveckling och lärande inom olika område.

 

Arbetssätt och undervisning

I undervisningen kommer eleven att på olika sätt få öva sig på att forma, ljuda och skriva bokstäver, enkla ord och meningar samt öva sig på att läsa enkla meningar och texter.

I läsundervisningen tränar eleven både avkodning och läsförståelse.
Avkodning innebär att eleven förstår vilken bokstav som har vilket ljud och kan sammanföra dessa. Läsförståelse innebär att eleven skapar sig en uppfattning kring det den läst.

Eleven tränar på att läsa genom att arbeta i sin bokstavsbok, träna på att läsa enskilt och tillsammans med lärare och att läsa läsläxan. Eleven läser texter som är anpassade efter dess förmåga och tränar på attt återberätta bokens innehåll för att visa sin förståelse.

Du kommer att få en skriv eller läsläxa varje vecka.

 

Under arbetet kommer jag att bedöma:

 

Elevens förmåga att skriva enkla ord, meningar och texter.

Elevens förmåga att läsa med flyt.

Elevens förmåga att förstå enkla texter.

Elevens förmåga att svara på enkla frågor.

Elevens förmåga att använda enkla ord och begrepp.

 

Bedömning

Jag kommer att bedöma din förmåga att läsa och skriva kontinuerligt under läsåret.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

använda sitt modersmål som ett medel för sin språkutveckling och sitt lärande,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften, och

reflektera över traditioner, kulturella företeelser och samhällsfrågor i områden där modersmålet talas utifrån jämförelser med svenska förhållanden.

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll.

Strategier för att skriva olika typer av texter om för eleven välbekanta ämnen.

Läsriktning och skrivteckens form och ljud i jämförelse med svenska.

Ordföljd och interpunktion samt stavningsregler för vanligt förekommande ord i elevnära texter. Jämförelser med svenskans ordföljd, interpunktion och stavningsregler.

Muntligt berättande för olika mottagare.

Uttal, betoning och satsmelodi och uttalets betydelse för att göra sig förstådd. Modersmålets uttal i jämförelse med svenskans.

Berättande texter och poetiska texter för barn i form av bilderböcker, kapitelböcker, lyrik, sagor och myter från olika tider och områden där modersmålet talas. Berättande och poetiska texter som belyser människors upplevelser och erfarenheter.

Rim, ramsor och gåtor ur modersmålets tradition.

Beskrivande och förklarande texter för barn med anknytning till traditioner, företeelser och språkliga uttryckssätt i områden där modersmålet talas.

Ord och begrepp för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter.

Traditioner och högtider som eleven möter i olika sammanhang.

Lekar och musik från områden där modersmålet talas.

Matriser i planeringen
Skriftlig omdömesmatris Modersmål åk 2-3
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback