Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Slöjd

·

Årskurs:

4 - 6

Luffarslöjd Sandbackaskolan åk6

Sandbackaskolan, Kungälv · Senast uppdaterad: 27 oktober 2020

Vi ska skapa figurer, krokar, vispar, skålar eller liknande. Vi ska använda oss av tekniken luffarslöjd. Tekniken är gammal och kallas också trådslöjd och trådtjack.

Luffarslöjd

Konkretisering av syfte

Syftet med uppgiften är att du ska öva dig i att hantera olika redskap och material. Du ska få öva på att ta egna beslut och att förstå arbetsprocessens alla delar: att från en egen idé arbeta sig fram till en färdig produkt och samtidigt reflektera över hur dina beslut påverkade din slutprodukt (entreprenörskap).

Undervisningens innehåll

Vi går först igenom historiken för tekniken luffarslöjd:

Detta är en gammal hantverksteknik som människor förr i tiden gjorde för att få mat och husrum. Dessa människor kallades luffare och var människor som inte hade någonstans att bo utan gick runt i gårdar och byar och erbjöd sitt hantverk mot att de fick ett mål mat och någonstans att sova. Luffare var vanligt i Sverige i slutet av 1800-talet fram till mitten av 1900-talet. Du kanske har hört talas om boken/filmen "Rasmus på luffen" av Astrid Lindgren?

Ett klipp ur filmen

Luffarevisan

Tekniken kräver lite material vilket passade bra eftersom en luffare alltid bar med sig alla sina ägodelar. Det man använde sig av förr var metalltrådar i olika grovlekar. Du ska också använda dig av olika sorters metalltråd. Du får lära dig att hantera några olika typer av tänger att böja tråden med. Du får också mycket gärna använda dig av trådar i andra material och blanda med, t.ex. garn, plastsnöre eller andra snören.

Uppgiften

  • Du ska få öva dig på att arbeta med metalltråd, du får testa att göra en enklare krok eller liknande för att pröva på att arbeta med både material och verktyg. När du testat färdigt väljer du själv ett lämpligt arbete, något du tycker ser utmanande och "lagom svårt" ut. Du får välja form/figur själv, rådgör med din lärare.
  • I det praktiska arbetet är det bra om du försöker arbeta så självständigt som möjligt.
  • Du börjar med att göra en skiss, använd papper och penna, färglägg.
  • När du ska börja tillverka din figur kan du kolla på Youtube eller i boken"Luffarslöjd" för att få inspiration och/eller instruktion.
       Grundprincipen är att använda den tjockare tråden (1,5 mm) till en stomme och en tunnare tråd (0,5-0,7 mm) till att bygga vidare.
       Använd gärna trådar av textilt material också, det är även fritt fram att dekorera med t.ex. pärlor eller knappar.
       De verktyg du mest kommer att använda är: rundtång, plattång och en avbitartång.
       Du ska också dokumentera ditt arbete i din arbetsbok.

 

Bedömning - de här förmågorna ska du öva på och arbeta med under arbetets gång:

Formge och framställa slöjdföremål

Här handlar det om att du ska kunna göra en skiss på din idé, visa med ord och bild hur du tänker dig att ditt arbete ska bli. Gör också en planering, skriv ned ungefär hur du har tänkt gå tillväga.

 

Använda handverktyg, redskap och maskiner 

Öva dig på att hantera de verktyg och material som du ska använda.

 

Välja tillvägagångssätt och motivera val 

Försök att berätta och motivera varför du väljer att arbeta som du gör och varför du väljer de material som du gör.

 

Utveckla idéer 

Du har en idé från början, kan du utveckla den? Kommer du på nya saker efterhand?

 

Pröva olika kombinationer 

Pröva dig fram, pröva igen, pröva tills du får det resultat du önskar och som har ett godkänt resultat. Blanda gärna material för att se hur ett arbetssätt med olika material kan få helt olika uttryck och utseende.

 

Formulera och välja handlingsalternativ 

Hur självständigt arbetar du? Vilka frågor ställer du? Har du egna förslag på hur du ska komma vidare? Kommer du vidare? Använder du lektionstiden till att arbeta?

 

Ge omdömen om arbetsprocessen och Användning av slöjdbegrepp

Dokumentera ditt arbete, beskriv hur du gjort, visa med bilder hela arbetsprocessen, använd slöjdbegrepp och -ord.


Läroplanskopplingar

genom egen ansträngning och delaktighet, utifrån sina förutsättningar, tar ansvar för sitt lärande och för att bidra till en god arbetsmiljö,

formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker,

välja och motivera tillvägagångssätt i slöjdarbetet utifrån syftet med arbetet och utifrån kvalitets- och miljöaspekter,

analysera och värdera arbetsprocesser och resultat med hjälp av slöjdspecifika begrepp, och

Metall, textil och trä. Materialens egenskaper, deras användningsområden och kombinationsmöjligheter med varandra och med andra material, till exempel nyproducerade och återanvända material. Hur material kan kombineras med digital teknik.

Några former av hantverkstekniker, till exempel virkning och urholkning. Begrepp som används i samband med de olika teknikerna.

Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering av arbetsprocessen. Hur delarna i arbetsprocessen samverkar till en helhet.

Undersökande av olika materials och hantverksteknikers möjligheter.

Hantverk och slöjdtraditioner från olika kulturer som inspirationskällor och förebilder för egna idéer och skapande.

Slöjdverksamhetens betydelse för individen och samhället, historiskt och i nutid.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav slöjd åk 1-6
Uppgifter
Luffarslöjd

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback