Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik

·

Årskurs:

7 - 9

Atom- och kärnfysik

Söderskolan, Falkenberg · Senast uppdaterad: 22 november 2022

Hela vår värld är uppbyggd av atomer. Atomkärnan, där den mesta av massan är samlad, innehåller massor av energi. Omvandlingen av atomkärnornas massa till energi har vi lärt oss utnyttja i kärnkraftverk. Energin från dessa små partiklar kan också göra enorm skada. Vi kommer titta närmare på atombomber och provsprängningar, atomfysik, kärnkraft, strålningsfysik och biologiska verkningar av olika typer av strålning. Vid arbetsområdets slut kommer du bla ha kunskaper om fission och fusion, alfa-, beta- och gammastrålning, varför vissa grundämnen är radioaktiva samt radioaktivitetens positiva och negativa tillämpningsområden.

Syfte - förmågor och kunskaper som ska utvecklas

I det här arbetsområdet kommer ni lära er mer om:

- Atomens byggnad.

- Atomnummer och masstal.

- Vad som menas med begreppet isotop.

- Hur ljus bildas.

- Egenskaper hos joniserande strålning. (Alfa, beta och gamma)

- Olika sätt att skydda sig mot strålning.

- Halveringstid.

- Vad som händer när atomer sönderfaller.

- Fusion och fission.

- Kärnkraftverk och andra tillämpningsområden.

Bedömning - vad och hur

Vad som ska bedömas:

- Din förmåga att använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikens samband i naturen och samhället samt vad du kan om fysikaliska modeller, partiklar och strålning och vilken påverkan det har på vår miljö.

Hur bedömningen kommer gå till:

- Aktivitet och förståelse under diskussionerna.

- Skriftligt prov.

Undervisning och arbetsformer

- Gemensamma genomgångar

- Diskussioner

- Självständigt arbete

- Filmer från www.sli.se

- Filmer från www.studi.se

- Filmer från www.begreppa.se

- Vi kommer titta på serien Tjernobyl parallellt med arbetsområdet.


Läroplanskopplingar

kunskaper om fysikens begrepp och förklaringsmodeller för att beskriva och förklara samband i naturen och samhället,

förmåga att använda fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik och miljö, och

Fysikaliska förklaringsmodeller av jordens strålningsbalans, växthuseffekten och klimatförändringar.

Energins flöde och oförstörbarhet samt olika energislags kvalitet. Olika typer av energikällor samt deras för- och nackdelar för samhället och miljön.

Partikelstrålning och elektromagnetisk strålning, deras användningsområden och risker.

Observationer och experiment med såväl analoga som digitala verktyg. Formulering av undersökningsbara frågor, planering, utförande, värdering av resultat samt dokumentation med bilder, tabeller, diagram och rapporter.

Sambandet mellan undersökningar av fysikaliska fenomen och utvecklingen av begrepp och förklaringsmodeller. De fysikaliska förklaringsmodellernas historiska framväxt, användbarhet och föränderlighet.

Informationssökning, kritisk granskning och användning av information som rör fysik. Argumentation och ställningstaganden i aktuella frågor som rör energi, teknik och miljö.

Eleven visar grundläggande kunskaper om fysikens begrepp och förklaringsmodeller. Med viss användning av begreppen och förklaringsmodellerna beskriver och förklarar eleven fysikaliska fenomen i naturen och samhället.

I frågor som rör energi, teknik och miljö för eleven resonemang samt framför och bemöter argument med viss naturvetenskaplig underbyggnad. Eleven söker information som rör fysik och använder då olika källor och för enkla resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback