Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

4 - 5

Sv åk 5 - Läsa

Njutångers skola, Hudiksvall · Senast uppdaterad: 2 november 2020

I 5:an använder vi oss av läromedlet "ZackZack Läsrummet" för att öka vår läsförståelse. Vi möter olika slags texter som vi läser och arbetar med på varierade sätt. Läromedlet består av en textbok och en övningsbok.

Målet med undervisningen

Målet med undervisningen är att eleverna ska utveckla sin förmåga att läsa olika typer av texter med förståelse och flyt.

Eleverna ska förstå att syftet med en text påverkar dess uppbyggnad. De ska även utveckla sitt ord- och begreppsförråd samt öva sin förmåga att använda sig av olika lässtrategier.

Det är även ett mål att medvetandegöra eleverna om att förförståelse, och förkunskaper av innehåll, ord, begrepp och texttyp är viktiga ingredienser för att kunna läsa och förstå olika typer av texter. 

Så här ska vi arbeta

Varje kapitel består av en text som man arbetar med i tre steg.

1. Före läsningen: Eleverna får förkunskaper och förförståelse utifrån genomgångar av olika uppgifter.

2. Under läsningen: Eleverna läser enskilt eller tillsammans olika typer av texter, tränar på olika lässtrategier (olika sätt att läsa samt strategier för att förstå och kontrollera sin förståelse).

3. Efter läsningen: Eleverna får arbeta med läsförståelsefrågor, som kontrollerar förståelsen på, mellan och bortom raderna, samt befästa ord- och begreppsförståelsen genom att göra olika typer av övningar.

Det här ska bedömas

Elevens förmåga att samtala om texternas innehåll, syfte, struktur och begrepp.

Elevens förmåga att svara på läsförståelsefrågor – frågor vars svar finns att hämta på, mellan och bortom raderna.

 


Läroplanskopplingar

kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt,

kan lära, utforska och arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till sin egen förmåga,

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

söka information från olika källor och värdera dessa.

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och insändare. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Texter som kombinerar ord, bild och ljud, till exempel webbtexter, spel och tv-program. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav Svenska årskurs 6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback