Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

4 - 6

Utvärdering "Vi reser runt i vår värld" Solgruppen HT-22

Kattens Montessoriförskola, Fristående förskolor · Senast uppdaterad: 20 december 2022

Utvärdering för höstterminens arbete 2022

Hur har vi arbetat?

Vi har delat in barnen i tre olika grupper med tre ansvarspedagoger, en ansvarspedagog per grupp. Två grupper har arbetsstund tillsammans medan den andra gruppen har arbetsstund för sig. 

Vi har valt att göra fokusarbetet under arbetsstunderna och att barnen då ska få ta del av en skapandeaktivitet inom temat. 

 

Vad väckte barnens intresse?

Vi pedagoger utgick från den självskattning alla pedagoger ska genomföra på förskolan och där har vi sett att vi skattat oss lågt på kultur. Temat var därmed inte något som kom från barnens engagemang och intressen utan vi pedagoger initierade temat och utgick sedan från de läroplansmål som avser mål mot de kulturella ämnena.

I den undervisning som sker kan vi se att barnen visar olika engagemang och intresseområden. Vi fångade verkligen barnens intresse i den fiktiva flygresan barnen fick ta del av på en arbetsstund. De visade stor glädje och engagemang när vi gjorde denna fiktiv flight-off och de var också väldigt aktiva i hela skapande processen, från start till landning. Barnen fick pass och flygbiljett och packa sig en väska i mångruppen för vidare färd. Därefter fick barnen åka ut på en flygresa med hjälp av clevertouchen. Detta var en aktivitet som barnen visade väldigt stor uppskattning över och i den reflektion som sedan gjordes med barnen efteråt är det också vad de har i uttryckt i sin respons när vi samtalar om vad vi gjorde och när tittade på dokumentationen över resan. 

Vid en arbetsstund plockades alla världens flaggor fram och barnen fick själva välja varsin flagga. Detta var ett nytt material framtaget från ett förråd och nyfikenheten på vad det var i lådan var stor. Några barn visade kunskap om vissa flaggor och för andra väcktes nya kunskaper om de olika flaggorna. Om de visste vilken flagga det var fick de säga det, annars sökte vi efter informationen tillsammans vad det var för land. Några av barnen med annan kulturell bakgrund och ursprung kände också i igen just det landets flagga.

Vi har tittat på jordens all vatten och uppmärksammat så mycket vatten det finns på jorden. Vattnet är alltså detsamma som när dinosaurierna levde. Barnen visade stort intresse för vattnets kretslopp och de fick ta del av skapande aktiviteter och experiment med vatten. Detta var något som vi upplevde barnen tyckte var mycket spännande. 

 

Vad ser vi i insamlad dokumentation?

Beroende på vad vi erbjuder barnen i den undervisning som sker får vi olika utfall beroende på vad vi erbjuder barnen för något. 

Vid vissa aktiviteter och samlingar tappar vi vissa barns fokus och barnen börjar göra något annat. Detta kan vara för att det vi presenterar är för svårt, för lite intresse, eller för långa samlingar i andra ämnen före arbetet med temat.

Vi kan genom dokumentation se att det blir inspiration för barnen när vi arbetar med våra lärmiljöer och genom lärmiljön kan de själva reflektera med kompisar vad de har lärt sig. Det blir således ett sociokulturellt lärande. 

Vi kan dock notera att vårdnadshavare ger positiv respons i detta tema arbetet och i de kommentarer vi får lärloggsinlägg kan vi läsa att de tycker det är spännande och rolig undervisning vi erbjuder barnen. Flera lärlogg är kommenterade i positiva ord.

Bland några av barnen har vi också fått reflektioner hemifrån om temaarbetet och i de samtal som sker med pedagog hör vi att barnen berättar om vad vi gör och arbetar med på förskolan. Stark koppling till temat och inkludering i läroplansmålen. Vi har också sett i insamlad reflektion att någon av vårdnadshavarna har på eget bevåg bidragit med olika kulturella föremål från ett annat land som barnen fått berätta om och presenterat i samlingen för kompisarna. 

 

Vilka övriga förutsättningar har påverkat arbetet?

Med anledning av att det är nytt arbetssätt inför hösten, då två pedagoger börjat studera och endast arbetar deltid, har det varit en utmaning att påbörja höstens tema. Det har även varit en del personalbortfall pga sjukdomar och vabb. Det har saknats pedagoger vid måndagsplaneringen och då har vår gemensamma planering blivit inställd för att pedagoger har fått lösa andras uppgifter på förskolan. Möjligheten för gemensam reflektion uteblir därmed vilket är nödvändigt för fortsatt arbete framåt. Pedagoger är inte heller närvarande vid varandras undervisning och kan inte uppfatta vad som sker på plats eller det som sker runt barnens lärande.

 

Vilka resultat ser vi?

Vissa inslag av aktiviteterna med arbetet med "Vi reser runt i vår värld" har lockat barnen mer än vissa andra aktiviteter. Vid vissa aktiviteter har vi haft svårt fånga barnens intressen och fokus. Vi kan tolka det som att dessa aktiviteter kan ha varit för teoretiskt eller för lång samling. De aktiviteter där barnen får arbeta mer aktivt har varit lättare för barnen att fokusera och de verkar visa ett större intresse för aktiviteten. 

Pedagog kan uppleva att det blivit för teoretiskt och därmed svårt att fånga barnen. Med anledning av att vi har olika samlingar och olika grupper blir det svårt för pedagoger att anpassa planeringar och aktiviteter. Det blir svårt att spinna vidare på barnens tankar när inte alla pedagoger är med på alla samlingar och arbetsstunder. Det blir ett merarbete för pedagoger att hela tiden komma på något nytt och inte spinna vidare på barnens tankar. 

 

Att tänka på?

Vi kan tolka det som ett bristande intresse hos barnen med temat, men vi kan inte veta med säkerhet. Vi behöver reflektera mer tillsammans med barnen om vad de har lärt sig och vill gå vidare med inom temat för att ta reda på detta. Med anledning av det har vi valt att förändra våra lärmiljöer efter temat, så att det blir en del av förskolans miljö och det barnen tar del av och kan fortsatt lära sig av. Vi vill inspirera barnen och sammanställa en riktad lärmiljö där de kan bli mer inspirerade och nyfikna. Barnens alster är av betydelse och detta är något som kommer ställas fram i barnens lärmiljö, så barnen kan prata om detta med kompisar och se varandras skapelser. 

Reflektioner måste ta en större plats i våra planeringar för fortsatt arbete framåt så vi strävar åt samma håll. 

Vi ska försöka presentera våra samlingar och aktiviteter på en enklare nivå för att det inte ska bli för svårt för barnen och att vi därmed tappar barnens fokus. Kortare samlingar med sedan mer praktiska aktiviteter. 

 

Fortsatt arbete framåt.

Vi summerar höstens arbete i december och trots våra riktade förändringar med att skapa en lärmiljö eller de reflektioner vi gör med barnen, ser vi att barnen fortfarande har ett bristande intresse för att veta mer om höstens tema och vara kunskapstörstiga. Vi hör eller ser inte barnens intresse som känns som relevant för att fortsätta jobba med detta ämnet. Vi spekulerar lite om det är så att det är för diffust och teoretiskt för de att veta vad de ska efterfråga. 

Inför vårens kommande undervisning behöver vi scanna av barnen och se vad som upptar deras intresse. Utifrån det vi ser och noterar kommer vi att planera vad vårterminens undervisning kommer att innehålla. Vi kommer att försöka implementera nytt material och utifrån personalens fortbildningsdag i höst vill vi om möjligt boka en Tekniklåda från Komtek som blev inspirerade av. Vi får se om detta kan bli så som vi önskar och se vilken respons detta kan väcka hos barnen. 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback