Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Människokroppen åk8

Skapad 2020-10-27 10:45 i Vågbroskolan åk 4-9 Söderhamn
Grundskola 8 Biologi
Arbete med människokroppen

Innehåll

Människokroppen åk 8

 

 Under veckorna 34-41 kommer vi arbeta med människokroppen. Vi kommer varva med eget arbete, genomgångar och laborationer.

 

Vecka

Mån (55min)

Ons (50min)

Tors (45min)

34

Skolstart

Skolstart

Uppstart biologi

35


Celler

Celler fortsättning

Samarbetsövning

36

Matspjälkning

Andning

Hjärta/blodomlopp

37

Skelettet

Hjärna och nerver

Hjärna och nerver

38

Muskler

Hud

Våra sinnen

39


Små labbar om våra sinne

Kroppens försvar


40Bakterier och virus

Labb

 

 

Vi avslutar området med ett prov på människokroppen v42.

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Hur den fysiska och psykiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Vanligt förekommande sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas. Virus, bakterier, infektioner och smittspridning. Antibiotika och resistenta bakterier.
  Bi  7-9
 • Kroppens celler, organ och organsystem och deras uppbyggnad, funktion och samverkan. Evolutionära jämförelser mellan människan och andra organismer.
  Bi  7-9
 • Fältstudier, experiment och hur simuleringar kan användas som stöd vid modellering. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering.
  Bi  7-9
 • Sambandet mellan biologiska undersökningar och utvecklingen av begrepp, modeller och teorier.
  Bi  7-9

Matriser

Bi
Människokroppen åk8

F
E
C
A
Samband
Samband som rör människokroppen
Du kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom, sexualitet och ärftlighet och visar då på enkelt identifierbara samband som rör människokroppens byggnad och funktion.
Du kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom, sexualitet och ärftlighet och visar då på förhållandevis komplexa samband som rör människokroppens byggnad och funktion.
Du kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom, sexualitet och ärftlighet och visar då på komplexa samband som rör människokroppens byggnad och funktion.
Begrepp
Begrepp, modeller & teorier
Du har grundläggande kunskaper om evolutionsteorin och andra biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp, modeller och teorier.
Du har goda kunskaper om evolutionsteorin och andra biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på samband inom dessa med relativt god användning av biologins begrepp, modeller och teorier.
Du har mycket goda kunskaper om evolutionsteorin och andra biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på samband inom dessa och något generellt drag med god användning av biologins begrepp, modeller och teorier.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: