Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Modersmål

·

Årskurs:

4 - 9

Modersmål polska - Agenda 2030

Rävlandaskolan 7-9, Härryda · Senast uppdaterad: 3 november 2020

NI har fått ett brev från FN i New York och fick ett uppdrag att arbeta med Agenda 2030. Under detta läsår kommer ni att arbeta med Globala målen och försöka bidra till en bättre värld. Även du kan bli en hjälte! Först skapar vi en allmän förståelse om alla målen, sedan riktar vi oss mot de mål som ni väljer att jobba med.

Syftet med undervisningen 

  • Du ska få en djupare förståelse kring vad de globala målen är, varför det är centralt att arbeta med dem och på vilket sätt varje individ kan bidra till dem.

Hur ska vi arbeta?

  • Vi introducerar tema Globala målen med hjälp av jämförelsebilder.
  • Brainstorma ord och begrepp. Vi skriver orden under varje bild. Vi kan även göra en tankekarta på tavlan eller på Popplet.
  • Bilddiskussion. Vad berättar bilderna? 
  • Begrepp förklaring. Förståelse av begrepp är oerhört viktigt när vi läser och skriver om de globala målen.
  • Vi skapar meningar och skriver texter med rätt ordföljd och interpunktion. Vi skriver för hand eller digitalt.
  • Vi letar fakta, översätter " om faktan är på svenska", diskuterar innehållet och svarar på relaterade frågor.
  • Vi ser på filmer. 1. Filmintroduktion direkt före filmvisningen för att berika filmupplevelsen och förbättra de efterföljande filmpedagogiska övningarna. 2. Upplevelsesamtal med frågor direkt efter filmen för att varje enskild elev ska öva sig i att känna och tänka efter själva samt formulera sig kring detta, innan samtal i par, små grupper eller helklass tar vid. 
  • Vi tränar begrepp och definitioner på quizlet.
  • Vi matchar bild och mening (skärmövning).
  • Vi skapar egna kahoot som är kopplad till Globala målen.
  • Vi målar, ritar, gör posters, affischer, filmer och digitala presentationer.
  • Vi  intervjuar andra t ex vårdnadshavare, elever för att få lära känna deras uppfattningar om hur de tänker, bidrar och arbetar mot en hållbar utveckling.
  • Vi arbetar enskilt, i par och i grupper. 
  • Vi redovisar vårt arbete muntligt eller skriftligt. 
  • Vi använder oss av läroböcker, broschyrer, kopior, digitala läromedel och appar som Loops, Popplet, Quizlet, Kahoot, Elevspel, Plotagon, LearningApps.org, Imovie, Youtube, Urplay.se  och Sli.se. 

Hur sker elevinflytandet inom arbetsområdet?

  • Eleverna får väljer vilket mål de är intresserad av och vill arbeta med. 
  • Eleverna har möjlighet att fördjupa sig i vissa delar av ämnet om dem önskar det.
  • Elverna får även välja vilken redovisnings form och vilket arbetssätt dem vill använda sig av.

 

Hur ska jag som elev visa vad jag lärt mig? 

Genom  läsning, läs- och hörförståelse, skrivning, ditt deltagande i diskussioner, muntliga/skriftliga redovisningar  visar du dina förmågor.

Veckoplanering/Planering av aktiviteter

 Se separat planering i Unikum!


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

använda sitt modersmål som ett medel för sin språkutveckling och sitt lärande,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften, och

reflektera över traditioner, kulturella företeelser och samhällsfrågor i områden där modersmålet talas utifrån jämförelser med svenska förhållanden.

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både det uttalade och sådant som står mellan raderna.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag.

Modersmålets grundläggande struktur i jämförelse med svenskans.

Ordböcker och andra hjälpmedel för stavning och ordförståelse.

Muntliga presentationer för olika mottagare.

Uttal, betoning och satsmelodi samt uttalets betydelse för att göra sig förstådd.

Modersmålets uttal i jämförelse med svenskans.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga i form av skönlitteratur, lyrik, sagor och myter från olika tider och områden där modersmålet talas. Berättande och poetiska texter som belyser människors villkor, identitets- och livsfrågor.

Berättande och poetiska texters typiska språkliga drag samt deras ord och begrepp.

Beskrivande, förklarande och instruerande texter för barn och unga med anknytning till traditioner, företeelser och språkliga uttryckssätt i områden där modersmålet talas.

Texternas innehåll och deras typiska ord och begrepp.

Ord och begrepp för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Synonymer och motsatsord.

Seder, bruk och traditioner i områden där modersmålet talas i jämförelse med svenska seder, bruk och traditioner.

Skolgång i områden där modersmålet talas i jämförelse med skolgång i Sverige.

Eleven kan läsa elevnära och åldersanpassade texter för barn och ungdomar med visst flyt genom att, på ett i huvudsak fungerande sätt, välja och använda lässtrategier.

Genom att göra enkla, kronologiska sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till sammanhanget visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om texternas tydligt framträdande budskap.

Eleven kan utifrån sitt modersmåls särdrag uttrycka sig enkelt i skrift med viss språklig variation och inslag av ämnesrelaterade ord och begrepp.

Eleven använder då med viss säkerhet grundläggande regler för språkriktighet och kan stava ord som eleven själv ofta använder och som är vanligt förekommande i elevnära texter.

Genom att jämföra modersmålets skriftspråk med svenskt skriftspråk kan eleven föra enkla resonemang om likheter och skillnader mellan modersmålet och svenska.

Eleven kan med ett i huvudsak fungerande ord- och begreppsförråd samtala om bekanta ämnen på ett enkelt sätt.

I samtalen kan eleven ställa frågor och framföra egna åsikter på ett sätt som till viss del upprätthåller samtalet.

När eleven berättar om vardagliga händelser beskriver eleven dem så att det huvudsakliga innehållet framgår med viss tydlighet.

Eleven kan utifrån egna referensramar och erfarenheter på ett enkelt sätt beskriva och resonera om för eleven viktiga kunskapsområden med anknytning till modersmålet och områden där modersmålet talas.

Eleven kan läsa elevnära och åldersanpassade texter för barn och ungdomar med relativt gott flyt genom att, på ett ändamålsenligt sätt, välja och använda lässtrategier.

Genom att göra utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med relativt god koppling till sammanhanget visar eleven god läsförståelse.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar föra utvecklade och underbyggda resonemang om texternas tydligt framträdande budskap.

Eleven kan utifrån sitt modersmåls särdrag uttrycka sig utvecklat i skrift med relativt god språklig variation och inslag av ämnesrelaterade ord och begrepp.

Eleven använder då med relativt god säkerhet grundläggande regler för språkriktighet och kan stava ord som eleven själv ofta använder och som är vanligt förekommande i elevnära texter.

Genom att jämföra modersmålets skriftspråk med svenskt skriftspråk kan eleven föra utvecklade resonemang om likheter och skillnader mellan modersmålet och svenska.

Eleven kan med ett ändamålsenligt ord- och begreppsförråd på samtala om bekanta ämnen ett utvecklat sätt.

I samtalen kan eleven ställa frågor och framföra egna åsikter på ett sätt som upprätthåller samtalet relativt väl.

När eleven berättar om vardagliga händelser beskriver eleven dem så att det huvudsakliga innehållet framgår med relativt god tydlighet.

Eleven kan utifrån egna referensramar och erfarenheter på ett utvecklat sätt beskriva och resonera om för eleven viktiga kunskapsområden med anknytning till modersmålet och områden där modersmålet talas.

Eleven kan läsa elevnära och åldersanpassade texter för barn och ungdomar med gott flyt genom att, på ett ändamålsenligt och effektivt sätt, använda lässtrategier.

Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med god koppling till sammanhanget visar eleven mycket god läsförståelse.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar föra välutvecklade och underbyggda resonemang om texternas tydligt framträdande budskap.

Eleven kan utifrån sitt modersmåls särdrag uttrycka sig välutvecklat i skrift med god språklig variation och inslag av ämnesrelaterade ord och begrepp.

Eleven använder då med god säkerhet grundläggande regler för språkriktighet och kan stava ord som eleven själv ofta använder och som är vanligt förekommande i elevnära texter.

Genom att jämföra modersmålets skriftspråk med svenskt skriftspråk kan eleven föra välutvecklade resonemang om likheter och skillnader mellan modersmålet och svenska.

Eleven kan med ett ändamålsenligt och effektivt ord- och begreppsförråd samtala om bekanta ämnen på ett välutvecklat sätt.

I samtalen kan eleven ställa frågor och framföra egna åsikter på ett sätt som upprätthåller samtalet väl.

När eleven berättar om vardagliga händelser beskriver eleven dem så att det huvudsakliga innehållet framgår med god tydlighet.

Eleven kan utifrån egna referensramar och erfarenheter på ett välutvecklat sätt beskriva och resonera om för eleven viktiga kunskapsområden med anknytning till modersmålet och områden där modersmålet talas.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback