Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

7

Antikens litteratur Åk7 HT22

Svensgårdsskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 4 november 2022

Homeros, Sapfo och Sofokles - Vilka var det? Iliaden, Lesbos och epik - Vad betyder de orden och varför är de viktiga att förstå? Nu ska du få lära dig mer om dem som skrev böcker under antiken. Vilka var de? Vad skrev de? Varför skrev de just de texterna? Och vad betyder texterna? Nu dyker vi in i Antikens underbara litteraturhistoria! 

Syfte 

Syftet är att utveckla din förmåga att

  • formulera dig och kommunicera i tal och skrift,
  • läsa och analysera skönlitteratur och andra texter

Centralt innehåll

  • Förmåga att läsa, förstå och tolka samt hitta teman och budskap i olika slags texter.
  • Förmåga att förstå den tid då texterna skrevs, veta hur samhället såg ut och hur det påverkade författare
  • Förmåga att skriva olika typer av texter samt bearbeta text till innehåll och form
  • Använda studieteknik. Språkliga strategier för att minnas och lära genom att identifiera nyckelord och föra anteckningar

Varför?

Antiken är grunden till vårt västerländska sätt att leva och räknas till vårt kulturarv. Kännedom om de klassiska berättelserna ger djupare förståelse av människan och om oss själva.

Vad?

Du får kännedom och kunskap kring Antikens litteratur. Du lär dig viktiga ord och begrepp samt författare och deras verk från Antikens dagar. Du utvecklar dina färdigheter i att förstå texter och deras budskap.  Du skriver olika typer av texter i genrerna lyrik och dramatik. 

Du får kunskap hur olika dikter är uppbyggda, skriver egna dikter samt deklamerar (läser med inlevelse) någon av dina dikter.

Du bearbetar en berättelse och skriver om till ett manus. I grupp dramatiserar du ett antikt verk.

Hur?

  • Du lyssnar på föreläsningar om antikens litteratur
  • Du läser själv i Svenska direkt 8 och Portal 7-9.
  • Du tränar och använder studieteknik för att minnas nyckelord och textinnehåll
  • Du lär dig ord, begrepp och gudar.
  • Du ser en film om Percy Jackson samt gör efterarbete av filmen
  • Du skriver dikter som deklameras 
  • Du dramatiserar ett av Herkules stordåd i grupp. 

När?

Arbetsområdet påbörjas under höstterminen och löper vidare in på vårterminen.


Läroplanskopplingar

förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,

förmåga att läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Gemensam och enskild läsning. Strategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syfte, avsändare och sammanhang. Att urskilja innehåll som kan vara direkt uttalat eller indirekt uttryckt i texten.

Gemensamt och enskilt skrivande. Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar.

Disposition och redigering av texter med hjälp av digitala verktyg. Bearbetning av egna och gemensamma texter till innehåll och form. Att ge och ta emot respons på texter.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte, mottagare och sammanhang. Talmanus samt analoga och digitala verktyg för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Epik, lyrik och dramatik. Texter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Några skönlitterärt betydelsefulla författare och deras verk samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.

Språkliga strategier för att minnas och lära genom att identifiera nyckelord och föra anteckningar.

Eleven samtalar om och diskuterar varierande ämnen på ett sätt som till viss del utvecklar samtalen och diskussionerna. Eleven framför åsikter med till viss del underbyggda argument. Dessutom förbereder och genomför eleven muntliga framställningar med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Eleven skriver olika slags texter med viss språklig variation, i huvudsak fungerande struktur och innehåll samt viss anpassning till texttyp, syfte, mottagare och sammanhang. Eleven följer språkliga normer på ett i huvudsak fungerande sätt.

Matriser i planeringen
Antikens litteratur
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback