Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

8

Svenska C8, planering 3: Ondskan

Nya Elementar, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 14 december 2020

Perioden efter höstlovet ägnar vi främst åt boken Ondskan av Jan Guillou. Ondskan har klassats som något av en svensk, modern klassiker. Det är en stark och tänkvärd bok om våld i hemmet, i skolan och inom kompisgänget men också en berättelse om godhet, den fria viljan, styrka och mod. Hur lyckas man stå upp för sig själv och inte låta sig knäckas, även när man inte tror att man kan klara en sekund till och känner sig fullständigt ensam? Vi kommer få läsa om hur en enda liten människa kan göra skillnad.

Vad ska vi arbeta med?

Att bygga upp ordförrådet genom läsning.

Att använda lässtrategier för att skapa bättre läskondition, minnas vad du har läst samt fördjupa din förståelse av det du läser.

Att analysera skönlitteratur.

Att argumentera kring bokens olika tema och göra kopplingar mellan boken och sådant du har sett, hört, läst eller varit med om.

Att vara en aktiv lyssnare och en aktiv talare, samarbeta och leda samtal.

Att strukturera ett argumenterande tal.

Hur man använder faktakällor.

 

Hur ska vi arbeta?

Vi kommer att jobba ett lektionspass i veckan med argumentation och ett pass med boken Ondskan. Du kommer som tidigare att läsa hemma, ca 50 sidor/vecka, och det är viktigt att du läser så du förstår, minns och kan reflektera över det du har läst. Använd dig av lässtrategier som t ex att sammanfatta, förutspå, skapa inre bilder, ställa frågor m m för att bli en starkare läsare.

Vi fortsätter träna på att analysera den bok vi läser. Öva på att använda ord/begrepp som är precisa och nyanserade under lektionerna och i de uppgifter vi jobbar med.

I boksamtal övar du på att läsa på, mellan och bortom raderna. Vi provar olika samtalsroller för att bli starkare och mer bekväma både som lyssnare och talare. Vi diskuterar olika tema som böckerna tar upp och övar på argumentation. I boken Ondskan är just ondska och godhet två viktiga tema.

Vi övar på att skapa ett argumenterande tal utifrån ett tema i Sandor slash Ida, t ex mobbing, drog- och alkoholmissbruk och psykisk ohälsa. Hur hittar man pålitlig fakta? Hur kan man snabbare hitta information på nätet? Hur använder man fakta från andra källor i en egen redovisning? Till vår hjälp har vi ett antal videoklipp som förklarar hur det går till och sedan är det bara att testa och öva.

Vad ska du lära dig?

De två viktigaste kunskapsmålen är att du lär dig:

Hur du sammanfattar och tolkar en berättande text.

Hur du strukturerar en argumenterande text samt hur du gör referatmarkörer när du använder material från faktakällor.

 

Att tänka på!

Detta är vår grovplanering och den kommer att anpassas efter bl a elevernas behov. Följ vår veckoplanering i svenskpadleten: https://padlet.com/froken_personne/svenskac8


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Svenska C8, planering 3: Ondskan
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback