Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Kaktus blå Projektbeskrivning Södermalm 2020-2021,Uppföljningsperiod 1

Skapad 2020-10-30 14:01 i 133141 Förskolan Hörnet Stockholm Södermalm
Förskola
"Barns möten med naturen"

Innehåll

Barnen visar fortfarande intresse för förändringar i naturen tex. när löven ändrar färg och faller ner till marken.
Även ekollon, kastanjer och liknande är av intresse.

Barnen har samarbetat och samlat in löv, pinnar, kastanjer, nypon osv som vi har tittat på, jämfört med varandra och diskuterat kring. Barnen har tillsammans gjort en "höst tavla" med sina insamlade saker. De har övat på olika tekniker i skapandet så som limma med pensel och målat på olika texturer som tex. löv, ekollon, pinnar och kastanjer.

Vi har även följt lövens förmultningsprocess, vi började med att hitta gula löv som sedan blev röda och till sist började förmultna. Detta har vi tillsammans med barnen diskuterat för att få en förståelse för förändringsprocessen i naturen. Vi har dokumenterat processen genom fotografier.

Vi vill utveckla och lära oss mer om naturens kretslopp och förändringar i årstiderna tillsammans med barnen. Vi övar även på grov- och finmotorik, får en uppfattning för omvärlden och på att gå säkert på led i stadstrafik.  

Vi fokuserar på att göra det mesta i projektet tillsammans, barnen kommer från två olika avdelningar, så syftet med projektet har varit att stärka gruppkänslan, lära oss att dela med sig och att lyssna på varandra.

Vår undervisning är både planerad och spontan, den planerade undervisningen sitter pedagogerna i gruppen tillsammans under en reflektionstimme på fredagar och går igenom veckan som gått och planerar arbetet framåt. Vi kollar av att det är en rödtråd, att barnens intresse fortfarande finns och hur vi kan utveckla framåt. 

Vi förändrar miljön i rummet utifrån barnens förändrade behov, lärande och intresse. Genom att låta mycket naturmaterial hänga i fönster och på väggarna i vårt vistelserum så inspirerar vi till att barnen själva väljer att skapa.

Vår projektfråga är "Vad händer med träden och löven under ett år?" så vi ser fram emot en vår med många knoppar och friska löv.

 

 

Kopplingar till läroplanen

  • förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,
    Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: