Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Biologi HT20 - människan

Skapad 2020-10-30 16:36 i Lekstorpsskolan Lerum
Grundskola 7 – 9 Biologi
Vi kommer jobba med 2 områden i biologin detta år, båda med utgångspunkt i människan. Först kommer vi prata om människokroppen och alla dess spännande funktioner, system och delar. Därefter kommer vi ha sex och samlevnad och fokusera på människors relationer.

Innehåll

Människokroppen är en av de otroligaste "uppfinningarna" evolutionen lyckats åstadkomma. Att vi har en så välfungerande och komplex kropp med allt ifrån en hjärna som kan fantisera och skapa språk och våra 30 000 000 000 000 bakterier till ett elektriskt nervsystem, 100 kvadratmeter stora lungor (utvikta) och vår unika haka. Vi kommer att prata blodomlopp, matspjälkning, immunförsvar (med en riktig läkare!) och annat kul. Ni kommer också att få komma mikroskopiskt nära celler och dissekera organ.

Området kommer att blanda läsning, gruppdiskussioner, film och föreläsningar och avslutas med ett prov.

 

Sista tre veckorna kör vi sex och samlevnad där vi ska prata om allt ifrån hur reproduktionssystemet fungerar till olika typer av relationer, lust, samtycke och både det roliga och mindre roliga med sex, identitet och kärlek.

Här kommer vi jobba med frågestunder, diskussioner/seminarier, filmer/tv-serier och avsluta med en reflekterande uppgift.

 

Under kursens gång kommer en helt anonym frågelåda finnas öppen och ni kan börja skicka in era frågor om sex/kön/relationer etc. redan nu:

https://forms.gle/RyVuh5rUAJUha1KR8 

Matriser

Bi
Bedömning biologi - människan

Människokroppen

Underlag saknas
Insats krävs
E
C
A
Diskutera
Eleven kan diskutera frågor som rör hälsa och kroppen och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med enkla motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.
Eleven kan diskutera frågor som rör hälsa och kroppen och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med utvecklade motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.
Eleven kan diskutera frågor som rör hälsa och kroppen och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med välutvecklade motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.
Frågor, åsikter & argument
I diskussionerna ställer eleven frågor och framför och bemöter åsikter och argument på ett sätt som till viss del för diskussionerna framåt.
I diskussionerna ställer eleven frågor och framför och bemöter åsikter och argument på ett sätt som för diskussionerna framåt.
I diskussionerna ställer eleven frågor och framför och bemöter åsikter och argument på ett sätt som för diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.
Resonemang
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om kroppen (hälsa/sjukdomar).
Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om kroppen (hälsa/sjukdomar).
Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om kroppen (hälsa/sjukdomar).
Kunskaper om biologi
Eleven har grundläggande kunskaper om människokroppen och visar det genom att ge exempel och beskriva med viss användning av biologins begrepp, modeller och teorier.
Eleven har goda kunskaper om människokroppen och visar det genom att förklara och visa på relevanta samband med relativt god användning av biologins begrepp, modeller och teorier.
Eleven har mycket goda kunskaper om människokroppen och visar det genom att förklara och visa på relevanta samband och något generellt drag med god användning av biologins begrepp, modeller och teorier.
Samband som rör människokroppen
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och sexualitet och visar då på enkelt identifierbara samband som rör människokroppens byggnad och funktion.
Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och sexualitet och visar då på förhållandevis komplexa samband som rör människokroppens byggnad och funktion.
Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och sexualitet och visar då på komplexa samband som rör människokroppens byggnad och funktion.

Sex och samlevnad

Reflektionsuppgift
Underlag saknas
Insats krävs
E
C
A
Resonemang
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och sexualitet.
Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och sexualitet.
Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och sexualitet.
Samtala och diskutera
Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör sex och samlevnad och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med enkla motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.
Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör sex och samlevnad och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med utvecklade motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.
Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör sex och samlevnad och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med välutvecklade motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.
Frågor, åsikter & argument
I diskussionerna ställer eleven frågor och bemöter åsikter och argument på ett sätt som till viss del för diskussionerna framåt.
I diskussionerna ställer eleven frågor och bemöter åsikter och argument på ett sätt som för diskussionerna framåt.
I diskussionerna ställer eleven frågor och bemöter åsikter och argument på ett sätt som för diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.

Eventuell bonusuppgift

Underlag saknas
Insats krävs
E
C
A
Söka information + källkritik
Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: