Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik

·

Årskurs:

7 - 9

Ellära och Magnetism

Vifolkaskolan 7-9, Mjölby · Senast uppdaterad: 24 maj 2021

Arbetsområdet handlar om magnetism, spänning, ström och resistans, och hur de används i vardagliga sammanhang, samt hur man kopplar olika kretsar.

Målet med undervisningen

I detta område kommer du lära dig mer Elektricitet och Magnetism

Via genomgångar, videoklipp och arbetsuppgifter kommer du lära dig:

  • vad elektrisk ström är
  • förklara vad statisk elektricitet är för något
  • vad elektrisk spänning, strömstyrka och resistans är
  • känna till enheterna för elektrisk ström, spänning och resistans
  • förklara vad som menas med elektrisk ledare och isolator
  • rita enkla kopplingsscheman
  • hur två magneter påverkar varandra
  • om jordens magnetfält och veta hur en kompass fungerar
  • att elektrisk ström skapar ett magnetfält
  • förklara skillnaden mellan en permanentmagnet och en elektromagnet och ge exempel på när de används
  • förklara hur en ringklocka fungerar
  • vad som menas med induktion
  • grunden för en generator och vad den används till
  • förklara likheten och skillnaden mellan en elmotor och en generator
  • hur en transformator fungerar och göra enkla räkneexempel på hur antalet varv på spolarna har betydelse för vilken spänning som alstras
  • använda Ohm’s lag: ”spänning = resistans * ström” (U=R*I) 

 

Så här ska vi arbeta

Genomgångar
Laborationer med dokumentation
Räkneuppgifter

Litteratur

Läroboken Fysik Direkt Kap 9, s. 164-174, 176-177, 179-181.
Studieuppgifter s.182,
Arbetsblad
Filmer
Studieuppgifter från annan bok
Egna anteckningar

 

Det här ska bedömas

Dina kunskaper i ämnet som visas i ett prov mån v.43
Ditt praktiska arbete med kopplingar mm.



 

 


Läroplanskopplingar

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

Elproduktion, eldistribution och elanvändning i samhället.

Aktuella samhällsfrågor som rör fysik.

Sambanden mellan spänning, ström, resistans och effekt i elektriska kretsar och hur de används i vardagliga sammanhang.

Sambandet mellan elektricitet och magnetism och hur detta kan utnyttjas i vardaglig elektrisk utrustning.

Historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och hur de har formats av och format världsbilder. Upptäckternas betydelse för teknik, miljö, samhälle och människors levnadsvillkor.

Mätningar och mätinstrument och hur de kan kombineras för att mäta storheter, till exempel fart, tryck och effekt. Elektriska sensorer för mätning och registrering av egenskaper hos omgivningen.

Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med enkla motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang där företeelser i vardagslivet och samhället kopplas ihop med krafter, rörelser, hävarmar, ljus, ljud och elektricitet och visar då på enkelt identifierbara fysikaliska samband.

Dessutom för eleven enkla och till viss del underbyggda resonemang kring hur människa och teknik påverkar miljön och visar på några åtgärder som kan bidra till en hållbar utveckling.

Eleven kan ge exempel på och beskriva några centrala naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.

Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med utvecklade motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.

Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang där företeelser i vardagslivet och samhället kopplas ihop med krafter, rörelser, hävarmar, ljus, ljud och elektricitet och visar då på förhållandevis komplexa fysikaliska samband.

Dessutom för eleven utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang kring hur människans användning av energi och naturresurser påverkar miljön och visar på fördelar och begränsningar hos några åtgärder som kan bidra till en hållbar utveckling.

Eleven kan förklara och visa på samband mellan några centrala naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.

Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med välutvecklade motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.

Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang där företeelser i vardagslivet och samhället kopplas ihop med krafter, rörelser, hävarmar, ljus, ljud och elektricitet och visar då på komplexa fysikaliska samband.

Dessutom för eleven välutvecklade och väl underbyggda resonemang kring hur människa och teknik påverkar miljön och visar ur olika perspektiv på fördelar och begränsningar hos några åtgärder som kan bidra till en hållbar utveckling.

Eleven kan förklara och generalisera kring några centrala naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav fysik
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback