Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik

·

Årskurs:

7 - 9

Krafter

Öllsjöskolan, Kristianstad · Senast uppdaterad: 3 november 2020

I detta arbetsområde arbetar vi med krafter. Vad är en kraft, vad har vi för nytta av krafter

Du ska kunna:

 

Kunna använda begrepp som tröghet, centripetalkraften, centrifugalkraft, accelerera, gravitation, hastighet, friktion, normalkraft & vakuum

Förklara hur krafter påverkar människan, samhället och universum

Förstå hur krafter påverkar vardagen exempel på en lekplats

 

Förstå hur: Hävarmar och utväxling i verktyg och redskap, till exempel i saxar, spett och block används

Laborera och skriva labbrationsrapport


Läroplanskopplingar

Eleven kan genomföra undersökningar utifrån givna planeringar och även formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.

Eleven kan jämföra resultaten med frågeställningarna och drar då välutvecklade slutsatser med god koppling till fysikaliska modeller och teorier.

Eleven för välutvecklade resonemang kring resultatens rimlighet i relation till möjliga felkällor och ger förslag på hur undersökningarna kan förbättras och visar på nya tänkbara frågeställningar att undersöka.

Dessutom gör eleven välutvecklade dokumentationer av undersökningarna med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter.

Eleven har mycket goda kunskaper om energi, materia, universums uppbyggnad och utveckling och andra fysikaliska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på samband inom dessa och något generellt drag med god användning av fysikens begrepp, modeller och teorier.

Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang där företeelser i vardagslivet och samhället kopplas ihop med krafter, rörelser, hävarmar, ljus, ljud och elektricitet och visar då på komplexa fysikaliska samband.

Matriser i planeringen
Krafter
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback