Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

4 - 6

Jordens Resurser

LMH-enheten, Uppsala · Senast uppdaterad: 3 november 2020

Vi studerar jordens resurser och hur de används, nu och i ett långsiktigt perspektiv. Vi undersöker också hur jordens befolkning är fördelad och varför vi bor där vi bor.

 

 

https://www.slideshare.net/EmelieHolmquist/rttvist-och-hllbart-presentation

\\snfs03\home$\Personal\M\micbru1\Skrivbord

 

 

 

 

 

 

Syfte och mål

Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla kunskaper om hur naturens egna processer och människors verksamheter formar livsmiljöer i olika delar av världen.  Undervisningen ska också medverka till att eleverna utvecklar sin förmåga att resonera kring frågor som rör hållbar utveckling och ger då enkla/utvecklade och till viss del/utvecklade underbyggda förslag på miljöetiska val och prioriteringar i vardagen.

Innehåll undervisning

Vi använder oss av faktabok och arbetsbok.

Vi har diskussioner i mindre grupper samt i helklass.

Vi ser på film

Vi studerar jordens resurser och hur de används och eventuellt återvinns. Vi ser även på konsekvenserna av människans användning av jordens resurser.

Vi studerar hur människor i olika levnadsmiljöer använder jordens resurser. Vi diskuterar hur vi ska få en jämlik och hållbar  värld.

Grupparbete "vårt ekologiska fotavtryck". Varje grupp arbetar fram konkreta förslag på hur vi kan göra för att bättre ta vara på jordens resurser för ett mer hållbart samhälle.

Skriftligt prov efter avslutat arbetsområde.

 

Bedömning

Jag kommer att göra en bedömning utifrån kunskapskraven:

 

  • din analytiska förmåga,  att göra jämförelser mellan tillgång och fördelning av jordens resurser i olika delar av världen.
  • din kommunikativa förmåga, att berätta och resonera om orsaker till olika levnadsvillkor i världen och vad det får för betydelse för människor.
  •  din förmåga att hantera information, att läsa texter i ämnet, att bearbeta information i filmer.
  • din begreppsliga förmåga, att förstå och använda ord och begrepp som förnybara och ej förnybara källor, återvinning, naturresurser, jämlikt, levnadsförhållanden.
  • Ditt förhållande och utveckling i ämnet, vilka kunskaper du har kring frågor som rör hållbar utveckling och konskevenser av olika levnadsvillkor i världen.

 


Läroplanskopplingar

Jordens naturresurser, till exempel vatten, odlingsmark, skogar och fossila bränslen. Var på jorden olika resurser finns och vad de används till. Vattnets betydelse, dess fördelning och kretslopp.

Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Hur val och prioriteringar i vardagen kan påverka miljön och bidra till en hållbar utveckling.

Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och insändare. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav geografi
Uppgifter
Uppgift 1
Instuderings frågor kring jordens resurser Spela in och prata om fattigdom på sin telefon eller dator

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback