Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

7 - 9

23/24 Biologi åk 8: Kropp och hälsa

Folkungaskolan, Linköping · Senast uppdaterad: 22 januari 2024

Du ska leva med din kropp hela livet. Hur funkar den? Och hur ska du behandla den för att den ska funka bra så länge som möjligt? Det är en fråga med många svar - en del av dem får du under denna kurs, och sen ska du vara bättre rustad att fortsätta söka dina egna svar på hur du ska göra för att må bra!

Vad?

Denna kurs handlar om människokroppen. Hur är den uppbyggd? Hur samarbetar olika delar av kroppen för att uppfylla sina behov av försörjning, försvar och förökning? Hur påverkar det vår hälsa? Det finns många idéer som cirulerar i samhället och alla stämmer inte. Här kommer du att få reda på grundläggande fakta och även träna på att kritiskt granska fakta som du hittar t ex på nätet. (Vem vill vara lättlurad?)

 

Under rubriken försörjning kommer vi att titta närmre på vad som händer i kroppen när du äter, dricker och andas. Under försvar tittar vi på stress och hur det hänger ihop med motion och sömn. Under förökning kommer vi in på pubertet, graviditet och sexuellt överförda sjukdomar, samt sexuell läggning och könsidentitet.

 

Det du lär dig kommer du att få använda för att göra en egen hälsobok, med dina egna fakta och tips. Planen är att du ska kunna ta med den hem efter åttan i form av ett utskrivet häfte.

 

När?

Veckoplanering finns i Classroom och anpassas vid behov. Där ser du vilka veckor som kursen pågår.

Hur?

Vi kommer att se Studi-filmer och gå igenom begrepp i boken Spektrum Biologi. Ni kommer att få träna på att förstå begreppen med hjälp av uppgifter i boken, i Classroom och/eller på lösblad, enskilt eller i par/grupp, och testa er själva på självrättande avsnittsförhör. Sedan får ni träna på att använda begreppen i längre uppgifter som labrapporter och hälsoboken.

Genom laborationer får du även träna på ett naturvetenskapligt arbetssätt.

 

Bedömning

  • Du visar dina kunskaper kontinuerligt, både muntligt och skriftligt
    • På varje avsnittsförhör kommer en fråga med möjlighet till längre svar. I den får du chans att regelbundet visa din förmåga och få återkoppling.
    • När du ställer frågor om det vi går igenom och arbetar med, och reagerar på svaret, så visar du muntligt exempel på din nivå. Ställ mycket frågor! Genom förvirring når du klarhet! 😕❓💡👍😁
  • I de större inlämningsuppgifterna visar du skriftligt prov på dina förmågor (teoretiska, laborativa och argumenterande/källkritiska). Om du känner att du inte får fram allt du kan skriftligt, så prata med din lärare!
  • När du planerar, genomför och rapporterar laborationer visar du prov på förmåga till vetenskapligt arbetssätt.

Avsnittsförhören kan vara en extra livlina vid betygssättningen, men de utgör inte det stora underlaget. De är mest tänkta som instuderingshjälp och chans till återkoppling.

Återkoppling

  • Muntligt, kontinuerligt under lektionstid. Som sagt, fråga mycket!
  • Skriftligt i form av kommentarer på skrivfrågorna i avsnittsförhören samt i inlämningsuppgifterna.
  • Preliminära omdömen kommer i Unikum när det finns tillräckligt med underlag. Information om när detta kommer lämnas under lektionstid.
  • En samlad bedömning i Unikum publiceras inför betygssättning.

Läroplanskopplingar

kunskaper om biologins begrepp och förklaringsmodeller för att beskriva och förklara samband i naturen och människokroppen,

förmåga att använda biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör miljö och hälsa, och

förmåga att genomföra systematiska undersökningar i biologi.

Kroppens celler samt några organ och organsystem och deras uppbyggnad, funktion och samverkan.

Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av levnadsförhållanden, kost, sömn, motion, stress och beroendeframkallande medel samt hur hälsoproblem kan begränsas på individ- och samhällsnivå.

Människans reproduktion, sexualitet och identitet samt frågor om relationer, kärlek, ansvar, samtycke och ömsesidighet. Sexuellt överförbara sjukdomar och preventivmedel.

Fältstudier och experiment med såväl analoga som digitala verktyg. Formulering av undersökningsbara frågor, planering, utförande, värdering av resultat samt dokumentation med bilder, tabeller, diagram och rapporter.

Sambandet mellan biologiska undersökningar och utvecklingen av begrepp och förklaringsmodeller. De biologiska förklaringsmodellernas historiska framväxt, användbarhet och föränderlighet.

Informationssökning, kritisk granskning och användning av information som rör biologi. Argumentation och ställningstaganden i aktuella frågor som rör miljö och hälsa.

Eleven visar grundläggande kunskaper om biologins begrepp och förklaringsmodeller. Med viss användning av begreppen och förklaringsmodellerna beskriver och förklarar eleven biologiska samband i naturen och människokroppen.

I frågor som rör miljö och hälsa för eleven resonemang samt framför och bemöter argument med viss naturvetenskaplig underbyggnad. Eleven söker information som rör biologi och använder då olika källor och för enkla resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Eleven söker svar på frågor genom att planera och utföra systematiska undersökningar på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt. Eleven värderar undersökningarna genom att föra enkla resonemang utifrån frågeställningarna.

Eleven visar goda kunskaper om biologins begrepp och förklaringsmodeller. Med relativt god användning av begreppen och förklaringsmodellerna beskriver och förklarar eleven biologiska samband i naturen och människokroppen.

I frågor som rör miljö och hälsa för eleven resonemang samt framför och bemöter argument med relativt god naturvetenskaplig underbyggnad. Eleven söker information som rör biologi och använder då olika källor och för utvecklade resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Eleven söker svar på frågor genom att planera och utföra systematiska undersökningar på ett säkert och fungerande sätt. Eleven värderar undersökningarna genom att föra utvecklade resonemang utifrån frågeställningarna.

Eleven visar mycket goda kunskaper om biologins begrepp och förklaringsmodeller. Med god användning av begreppen och förklaringsmodellerna beskriver och förklarar eleven biologiska samband i naturen och människokroppen.

I frågor som rör miljö och hälsa för eleven resonemang samt framför och bemöter argument med god naturvetenskaplig underbyggnad. Eleven söker information som rör biologi och använder då olika källor och för välutvecklade resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Eleven söker svar på frågor genom att planera och utföra systematiska undersökningar på ett säkert och väl fungerande sätt. Eleven värderar undersökningarna genom att föra välutvecklade resonemang utifrån frågeställningarna.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Hälsoargumentation

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback