Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

FPP Biologi Kropp & hälsa åk 8

Skapad 2020-11-03 10:53 i Folkungaskolan Linköping
Grundskola 7 – 9 Biologi
Du ska leva med din kropp hela livet. Hur funkar den? Och hur ska du behandla den för att den ska funka bra så länge som möjligt? Det är en fråga med många svar - en del av dem får du under denna kurs, och sen ska du vara bättre rustad att fortsätta söka dina egna svar på hur du ska göra för att må bra!

Innehåll

Vad ska du lära dig?

Denna kurs handlar om människokroppen. Matspjälkningen, blodet, hjärtat och andningen är några viktiga system som du ska få lära dig mer om. Hur fungerar de olika systemen var för sig och hur fungerar de tillsammans? Vi kommer också att ta upp vad som händer i puberteten, hur könsorganen fungerar och och diskutera sex och samlevnad. Du får möjlighet att ställa frågor om människan utifrån egna upplevelser och aktuella händelser. 

 

Vad är puls, andningsfrekvens, lungvolym och blodtryck? Här får du möjlighet att träna på att planera, genomföra och utvärdera en laboration som handlar om hjärtats arbete och andra kroppsfunktioner i vila och vid fysisk ansträngning. Du kommer också att få göra en laboration med dina egna matspjälkningsenzymer.

 

Hur kan man må bättre och leva längre? Dela med dig av dina bästa tips, argumentera om hälsa och gör en hälsoblogg. I uppgiften ingår också att skriva källkritik på de källor du använder.

 

Varför ska du lära dig det?

Din kropp är du - att ta hand om den betyder att bry dig om dig själv. För att kunna göra det behöver du förstå hur den funkar. Ju bättre du förstår din kropp, desto lättare blir det för dig att sköta om den så att du kan må bra så länge som möjligt. Du blir också mindre lättlurad när rykten och halvsanningar haglar om hur du ska leva i hälsa!

 

Hur ska du lära dig det?

Vi kommer att se Studi-filmer och gå igenom begrepp i boken. Ni kommer att få träna på att förstå begreppen med hjälp av uppgifter i boken, i Classroom och/eller på lösblad, enskilt eller i par/grupp, och testa er själva på självrättande avsnittsförhör, ungefär ett i veckan. Sedan får ni träna på att använda begreppen i längre uppgifter som labrapporter och hälsoblogg.

Genom laborationer får du även träna på ett naturvetenskapligt arbetssätt.

 

Vilket material kommer du använda?

 • Spektrum Biologi kapitel 6, 8 och 9.
 • Studi.
 • Internet.
 • Eventuella andra källor vid behov.

 

Hur ska området bedömas?

 • Du visar dina kunskaper kontinuerligt, både muntligt och skriftligt. 
  • På varje avsnittsförhör kommer en fråga med möjlighet till längre svar. I den får du chans att regelbundet visa din förmåga och få återkoppling.
  • När du ställer frågor om det vi går igenom och arbetar med, och reagerar på svaret, så visar du muntligt exempel på din nivå. Ställ mycket frågor! Genom förvirring når du klarhet! 😕❓👍😁
 • I de större inlämningsuppgifterna visar du skriftligt prov på dina förmågor (teoretiska, laborativa och argumenterande/källkritiska). Om du känner att du inte får fram allt du kan skriftligt, så prata med din lärare!
 • När du planerar, genomför och rapporterar laborationer visar du prov på förmåga till vetenskapligt arbetssätt.

Betygsgrundande moment är gulmarkerade i veckoplaneringen. OBS! Avsnittsförhören kan vara en extra livlina vid betygssättningen och är därför gulmarkerade, men de utgör inte det stora underlaget. De är mest tänkta som instuderingshjälp och chans till återkoppling.

 

Hur ska återkoppling ges?

 • Muntligt, kontinuerligt under lektionstid. Som sagt, fråga mycket!
 • Skriftligt i form av kommentarer på skrivfrågorna i avsnittsförhören samt i inlämningsuppgifterna.
 • En samlad bedömning i Unikum publiceras inför betygssättning.

Uppgifter

 • Laboration fysisk ansträngning

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: