Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Slöjd

·

Årskurs:

7

Julstrumpa - åk 7

Gustavslundsskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 3 november 2020

De sista veckorna innan jul kommer du att få framställa en egen julstrumpa, som du kan hänga upp på dörren därhemma i hopp om att den fylls med något gott eller kul...

Vad?

Din uppgift är att planera och sy en julstrumpa på egen hand, men det finns lite hjälp på vägen... För det första finns det ett mönster (en mall) att arbeta efter. Det finns också en Youtube-film, där du kan se hur man kan göra. 

När strumpan är klar ska du skriva en slöjdrapport, där du steg för steg berättar hur du har gjort samt ger din arbetsinsats och process ett omdöme. 

Hur?

Du kommer att få lära dig hur man syr en julstrumpa med foder (vändsyr), samt hur man skriver en slöjdrapport med omdöme. Med hjälp av filmer och genomgångar ska du, så självständigt som möjligt, framställa din julstrumpa och slöjdrapport innan terminen är slut. 

Bedömning

Jag kommer att bedöma:

  • hur väl du planerat och sytt din strumpa,
  • hur du använder lektionstiden,
  • hur utvecklade omdömen du ger din arbetsinsats.

Jag gör bedömningarna under lektionerna, genom att läsa dina exit tickets och slöjdrapporten, samt genom att titta på din färdiga julstrumpa.


Läroplanskopplingar

Två- och tredimensionella skisser, modeller, mönster och arbetsbeskrivningar, såväl med som utan digitala verktyg. Hur de kan läsas, följas och kopplas till matematiska beräkningar.

Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering och hur delarna i arbetsprocessen samverkar och påverkar resultatet.

Dokumentation i ord och bild av arbetsprocessen och resultatet, såväl med som utan digitala verktyg.

Egen formgivning med hjälp av olika material, färger och former.

Eleven kan på ett välutvecklat och väl genomarbetat sätt formge och framställa slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner och egna initiativ.

Utifrån syftet med slöjdarbetet och kvalitets- och miljöaspekter väljer eleven tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val.

Eleven kan ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen med god användning av slöjdspecifika begrepp och visar då på enkla samband mellan form, funktion och kvalitet.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback