Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Projekt: Flygplan och flygplats

Skapad 2020-11-03 14:56 i Sparrås förskola Kungälv
Förskola
Syfte/bakgrund Vi har valt att fördjupa oss i flygplan och flygplatser då barnen själva tagit initiativ till att göra en flygplats i miljön på förskolan. Genom att driva ett projekt om flygplan och flygplatser så är vårt syfte att barnen ska få mer kunskaper om ämnet samt att känna sig delaktiga i verksamheten här på förskolan.

Innehåll

Mål 

Ur Lpfö -18 

Delaktighet 

”Barn har rätt till delaktighet och inflytande. De behov och intressen som barnen själva på olika sätt ger uttryck för ska ligga till grund för utformningen av miljön och planeringen av utbildningen.” 

Språk 

”Förskolan ska därför lägga stor vikt vid att stimulera barnens språkutveckling i svenska, genom att upp­muntra och ta tillvara deras nyfikenhet och intresse för att kommunicera på olika sätt.” 

Teknik 

Arbetslaget ska utmana barnens nyfikenhet och förståelse för språk och kommunikation samt för matematik, naturvetenskap och teknik,” 

 

Arbetssätt 

 • Vi låter barnen vara med och skapa en “flygplats” i vår miljö. Tanken är att barnen ska vara delaktiga i att skapa en lärmiljö där genom att dela erfarenheter med varandra både kan leka och lära sig mer om flygplan och flygplatser.  

 

 • Vi lånar och läser böcker om flygplan för att lära oss mer. 

 

 

 • Vi tittar på film från UR skola “Labba - Vika flyplan. Filmen följs upp av att vi viker egna flygplan och studerar hur dessa flyger. Flygplanen används sedan som en del av projektmiljön på förskolan. https://urplay.se/program/177396-labba-vika-flygplan 

 

 • Vi tittar på film från UR skola “Tiggy testar – ballongracet". Filmen följs upp av att vi bygger en tävlingsbana för ballonger som sitter på sugrör för att förstå att när luften flyger ut ur ballongen så bildas det en KRAFT som får den att åka framåt längs banan. https://urplay.se/program/172326-tiggy-testar-ballongracet 

 

 

Uppgifter

Kopplingar till läroplanen

 • förmåga att upptäcka och utforska teknik i vardagen och,
  Lpfö 18
 • förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.
  Lpfö 18
 • utmanas och stimuleras i sin utveckling av språk­ och kommunikation samt matematik, naturvetenskap och teknik, och,
  Lpfö 18
 • främja barnens förmåga att vara delaktiga och utöva inflytande över sin utbildning,
  Lpfö 18
 • både det svenska språket och det egna nationella minoritetsspråket, om barnet tillhör en nationell minoritet,
  Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: