Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Liggande dans

Skapad 2020-11-03 15:17 i Rönnbäcksskolan Helsingborg
Liggande dans är en rörelseaktivitet till musik i grupp för personer med flerfunktionshinder. Syftet är att eleverna ska få uppleva rörelseglädje, utveckla samspel och kommunikation.I dansen får eleverna stöd i att rörar på kroppen utifrån sina egna förutsättningar och utforska den egna kroppens utvecklingsmöjligheter.
Grundsärskola 1 – 9 Motorik Kommunikation
I klassens liggande dans får du vara med om en rörelseaktivitet i grupp.

Innehåll

Liggande dans

Tillsammans med klass/skolkamrater kommer vi att träffas en gång i veckan. Varje elev ligger på en matta/brits tillsammans med sin "danspartner". Genom musiken som varierar mellan allt från Vivaldi till Peps "Blå,blå, blåa skor" får eleven uppleva rörelseglädje, känna beröring och rörelse samt uppleva kontraster såsom stora-små rörelser, långsamt -  snabbt, kraftfullt med energi- mjukt och försiktigt och rörelse och stillhet.

Målet med undervisningen är att utveckla förmågan att...

Tillsammans med andra ger vi inspiration och stöd till att röra på kroppen på ett lustfyllt sätt. Dansen ger beröring och rörelse, samt att få uppleva rörelsekontraster - stora rörelser - små rörelser, långsamt - snabbt. Eleven får möjlighet att utveckla sin kroppskännedom.

 

Undervisningens innehåll

Vad?

Liggande dans är rörelse till musik, som kan ge inspiration och rörelseglädje.  Liggande dans är en pardans som utförs i grupp. Eleverna ligger bekvämt på en mjuk matta på golvet, eller brits. Danspartnern, personal, finns bredvid och leder och för eleven i dansen.

 

Hur?

En gång /vecka är gruppen samlad. Vi kommer att följa den upplagda musiken och gemensamt följa manualen för de olika kroppsdelarna. 

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • samspela med andra,
  KOM
 • använda kroppens förmåga att röra sig allsidigt i olika sammanhang,
  MOT
 • Centralt innehåll
 • .
  KOM  1-9
 • Grundläggande motoriska rörelser. Deras sammansatta former i redskapsövningar, lekar, danser och rörelser till musik, såväl inomhus som utomhus.
  MOT  1-9
 • Grundläggande motoriska rörelser. Deras sammansatta former i redskapsövningar, lekar, danser och rörelser till musik, såväl inomhus som utomhus.
  MOT  1-9
 • Lekar, danser och andra rörelseaktiviteter och deras regler.
  MOT  1-9
 • Kunskapskrav
 • Eleven reagerar igenkännande på språket i tal, sånger, ljudlekar och återkommande berättelser.
  KOM   9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: