Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

De fem stora världsreligionerna

Skapad 2020-11-03 17:03 i Bruksskolan Munkedal
Grundskola 6 Religionskunskap
Vad är religion? Vilka är de fem världsreligionerna? Vad menas med heliga rum och platser inom religion? Vilka är de viktiga symbolerna? Vad finns det för högtider och riter? Vad betyder orden? Vad finns det för likheter mellan religionerna och vad finns det för skillnader?

Innehåll

Vi kommer under resten av höstterminen in på vårterminen att arbeta med religion inom SO.

Du kommer att få lära dig massor genom att se på film, läsa spännande texter, jobba med begrepp, studera symboler och heliga platser och samtala med kompisar. Vi kommer att diskutera och vi ska lära oss om likheter och skillnader inom religioner. Där kommer vi ta hjälp av Venn-diagram.

Du kommer att bli bedömd genom att få en skrivuppgift där du ska visa vad du kan om världsreligionerna och du ska visa på likheter och skillnader mellan religioner.

Prov med frågor som vi har diskuterat.

Samtal där du visar dina kunskaper.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa,
  Re
 • Centralt innehåll
 • Ritualer och religiöst motiverade levnadsregler samt heliga platser och rum i kristendomen och i de andra världsreligionerna islam, judendom, hinduism och buddhism.
  Re  4-6
 • Centrala tankegångar bakom ritualer, levnadsregler och heliga platser i kristendomen och de andra världsreligionerna, till exempel som de uttrycks i religiösa berättelser i Bibeln och andra urkunder.
  Re  4-6
 • Kunskapskrav
 • Eleven har grundläggande kunskaper om några heliga platser eller rum, ritualer och levnadsregler som hör till världsreligionerna och visar det genom att föra enkla resonemang om likheter och skillnader mellan några religioner.
  Re  E 6
 • Eleven visar även på enkla samband mellan konkreta religiösa uttryck och centrala tankegångar inom världsreligionerna.
  Re  E 6
 • Eleven har goda kunskaper om några heliga platser eller rum, ritualer och levnadsreg­ler som hör till världsreligionerna och visar det genom att föra utvecklade resonemang om likheter och skillnader mellan några religioner.
  Re  C 6
 • Eleven har mycket goda kunskaper om några heliga platser eller rum, ritualer och levnadsregler som hör till världsreligionerna och visar det genom att föra välutveck­lade och nyanserade resonemang om likheter och skillnader mellan några religioner.
  Re  A 6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: