Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

4 - 6

Muntlig förmåga - Svenska år 5

Hagbyskolan, Linköping · Senast uppdaterad: 3 november 2020

Har dina elever också svårt att prata inför klassen? Tycker eleverna att oron för att misslyckas är en bidragande faktor till att inte vilja stå framför en publik? Med denna planering kommer dina elever att få träna på att våga prata inför andra men också känna känslan av att ha lyckats med en muntlig presentation.

Film: Tungan rätt i mun - "Våga prata, våga misslyckas"

Lärarhandledning: Lärarhandledning - Tungan rätt i mun

Ni behöver: Projektor med bild/ljud, 4-5 olika par skor.  

Lektionstid: ca 60 minuter

Förberedelse innan lektion: Klistra på lappar på 4-5 olika par skor där det står olika känslor. Tex Arg, Blyg, Självsäker, Ledsen och Glad. Ställ dessa skor på golvet så att eleverna ser dessa och får en nyfikenhet innan lektionen startar.

Lektionsplanering: 

1. Diskutera i klassen och fråga hur många det är som tycker att det är läskigt att prata inför andra. Ställ frågor som: "vad är det som gör att det känns jobbigt"  och  "Vad är det som får er att känna er nervösa inför att prata inför andra". 

2. Kolla på filmen och diskutera innehållet om vad som hände och vilka strategier som det diskuterades för att prata inför en publik. 

3. Låt nu eleverna själva göra det som tjejen i filmen fick göra. Att testa att beskriva och prata om saker medan eleverna visar en känsla när de pratar. Tex. Beskriv dina husdjur och var arg samtidigt eller prata om din favoritgodis samtidigt som du är ledsen. Skorna som eleverna tar på sig ska avgöra vilken känsla som eleverna ska visa under sin korta presentation. 

Presentationen som varje elev gör behöver inte vara lång utan fokus är på att förmedla känslan som skorna visar. 

4. Avsluta lektionen med en gemensam diskussion om hur de kände när de stod och pratade för andra samt hur känslan var när dem var klara med uppgiften. 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande inledning, innehåll och avslutning och relativt god anpassning till syfte och mottagare

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande inledning, innehåll och avslutning och god anpassning till syfte och mottagare.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback