Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Äggxperiment på jordgubben

Skapad 2020-11-04 14:13 i Gläntans förskola Nordanstig
Förskola
Vi forskar om hur fåglar blir till och var äggen kommer ifrån

Innehåll

Vi provar att kläcka ägg i äggkläckningsmaskin. För att korta ner hela utvecklingsförloppet väljer vi att testa vaktelägg. Barnen får följa äggen från äggkartongen de kom i till dess att det är dags för kläckning 17 dygn senare. Under väntetiden pratar vi om varför det inte kommer ut fåglar när vi knäcker ett ägg från affären, att äggen behöver värme från höna eller kläckmaskin för att utveckla fåglar. Vi läser böcker om höns och kycklingar och kollar upp vilka djur som kommer från ägg, vi sorterar däggdjur vs. äggdjur och pratar lite om vad som skiljer det åt.

Vi planerar så att kläckningen sker en måndag så att så många barn som möjligt kan se kycklingarna kläckas. Vi fotograferar och pratar om vad de nykläckta vaktelbäbisarna behöver för att må bra! Kycklingarna flyttas över i ett akvarium där barnen kan se bra, men kycklingarna inte riskerar att skadas. Kycklingarna får stanna på avdelningen fram till fredag, så att alla barn förhoppningsvis hinner se dom som små. Vi hinner se en utveckling från små ynkliga varelser som snubblar fram och till fortfarande ganska små duniga bollar som är nyfikna på det mesta.

Kycklingarna får flytta hem till Helenas övriga vaktlar, men för att barnen ska kunna fortsätta följa deras utveckling väljer vi ut två kycklingar som får komma på besök en dag i veckan fram till vuxen ålder (dvs fram till 7-8 veckor). Vi fortsätter att fotografera och tittar på hur kycklingarna förändras från vecka till vecka.

När våra kycklingar förhoppningsvis värper sina första egna ägg (om inte alla blir tuppar!) tar vi med äggen tillbaka till förskolan så att barnen fått se hela cykeln från ägg-kyckling-höna-ägg. Äggen kan användas till både experiment och så att barnen får smakprov?

Kopplingar till läroplanen

  • förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,
    Lpfö 18
  • förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,
    Lpfö 18
  • förmåga att upptäcka och utforska teknik i vardagen och,
    Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: