Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik

·

Årskurs:

4 - 6

Väder

Emanuelskolan, Sjöbo · Senast uppdaterad: 6 november 2020

När människor möts är vädret ofta det första de börjar prata om. Men vad är egentligen väder och varför blir det sol och moln den ena dagen och jätteblåsigt en annan? Hur kan man veta hur vädret ska bli imorgon? Om detta ska vi lära oss mer under detta arbetsområde!

Målet med undervisningen är:

  • att du ska känna till enkla väderfenomen och deras orsaker.
  • att du ska känna till hur väder kan observeras med hjälp av mätningar över tid.

Undervisning/arbetssätt:

Vi kommer att arbeta mot målen genom att:

  • läsa texter enligt APE- och EPA-modellen.
  • ha gemensamma genomgångar och diskussioner.
  • se på filmer.
  • besvara instuderingsfrågor.
  • genomföra undersökningar.
  • göra observationer.

Elevinflytande:

  • Du kommer själv att bestämma om du vill jobba enskilt eller i par på en del uppgifter.
  • Du kommer själv att bestämma hur du vill redovisa dina kunskaper på en del uppgifter.

Bedömning:

  • Du bedöms kontinuerligt under lektionerna genom ditt deltagande i diskussioner och samtal, samt hur du tar dig an arbetsuppgifterna.
  • I slutet av området ska du skriva ett prov.

Läroplanskopplingar

Enkla väderfenomen och deras orsaker, till exempel hur vindar uppstår. Hur väder kan observeras med hjälp av mätningar över tid.

Olika kulturers beskrivningar och förklaringar av naturen i skönlitteratur, myter och konst och äldre tiders naturvetenskap.

Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter såväl med som utan digitala verktyg.

Tolkning och granskning av information med koppling till fysik, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla resonemang om informationens och källornas användbarhet.

Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med viss anpassning till sammanhanget.

Eleven kan genomföra enkla undersökningar utifrån givna planeringar och även bidra till att formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.

Eleven kan jämföra sina och andras resultat och för då enkla resonemang om likheter och skillnader och vad de kan bero på samt bidrar till att ge förslag som kan förbättra undersökningen.

Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.

Eleven har grundläggande kunskaper om fysikaliska fenomen och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av fysikens begrepp.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback