Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

4 - 6

Geografi: Norden, Baltikum och Europa

Folkungaskolan, Linköping · Senast uppdaterad: 5 oktober 2023

Nu ska vi vidare på vår geografiresa – från vårt land Sverige - vidare till Norden - och sen till Europa. Vi kommer att prata om klimat, natur och befolkning och vi kommer att lära oss att sätta ut Norden och Baltikums länder, huvudstäder, hav och berg på en karta. Vi tittar även på en del länder och städer i Europa. Till arbetsområdet hör också att lära sig hur man använder olika slags kartor och att lära sig olika viktiga geografibegrepp som behövs när man pratar geografi.

 

Vad ska du lära dig?

Under detta arbetsområde kommer vi på olika sätt att jobba med klimat, natur och befolkning och vi kommer att lära oss att sätta ut Norden och Baltikums länder, huvudstäder, hav och berg på en karta. Vi tittar även på en del länder och städer i Europa.

Till arbetsområdet hör också att lära sig hur man använder olika slags kartor och att lära sig olika viktiga geografibegrepp som behövs när man pratar geografi. 

Varför ska du lära dig det?

Innehållet i detta område är viktigt därför att du ska lära dig om kartan och var olika länder ligger. Du ska få träna på att dra slutsatser om natur- och kulturlandskap och om människors levnadsvillkor.

Du får även lära dig geografiska begrepp som gör det möjligt att prata och resonera om geografi.

 

Hur ska du lära dig det?

Vi kommer variera muntliga arbetsformer med enskilt arbete och diskussion i helklass. Vi kommer även ha några avstämningar/läxförhör efter hand så att vi ser att vi lär oss och utvecklas.

Vilket material kommer du använda?

Vi kommer att använda oss av kartböcker, Seterra, Läroboken Upptäck Europa, Ur.se, studi.se.

Elevinflytande

lDu kommer få välja ett land i Europa som du vill veta mer om och arbeta lite extra med just det landet. 

Vi kommer titta på Geografens testamente - Norden då ni elever önskat det. 

Hur ska området bedömas?

  • Du visar dina kunskaper kontinuerligt, både muntligt och skriftligt. Skriftligt genom uppgifter, instuderingsfrågor m.m.  Muntligt genom t ex diskussioner i helklass och i smågrupper.
  • Området kommer avslutas med ett prov. 
  • Se vilka kunskapskrav som bedöms under området nedan.

Hur ska återkoppling ges?

  • Muntligt, kontinuerligt under lektionstid.
  • Skriftligt i examinationen.

  • Respons efter avstämning/läxförhör.
  • Kunskapsmatris efter områdets avslut.



 

Läroplanskopplingar

kunskaper om geografiska förhållanden och mönster samt om hur naturens processer och människors verksamheter formar och förändrar landskap och livsmiljöer i olika delar av världen,

kunskaper om miljö- och utvecklingsfrågor utifrån ekologiska, sociala och ekonomiska perspektiv på hållbar utveckling, och

förmåga att utifrån geografiska frågor beskriva och analysera omvärlden med hjälp av geografins metoder och verktyg.

Introduktion till jordens endogena och exogena processer, samt hur dessa formar och förändrar landskapet.

Jordens naturresurser, till exempel vatten, odlingsmark, skogar och mineraler. Var på jorden olika naturresurser finns och hur människors användning av resurserna påverkar landskapet och människans livsmiljöer.

Klimat- och vegetationszoner samt på vilka sätt klimatet påverkar människans livsmiljöer.

Utmärkande drag för några natur- och kulturlandskap i Sverige, Europa och världen.

Namn och läge på geografiska objekt i Sverige, Europa och världen. Ett urval av hav, sjöar, floder, berg, öknar, regioner, länder och städer.

Hur val och prioriteringar på individ- och samhällsnivå kan påverka miljön och främja hållbar utveckling.

Några grundläggande orsaker till och konsekvenser av fattigdom och ohälsa, till exempel bristande tillgång till utbildning, hälsovård och vatten. Arbete för att förbättra människors levnadsvillkor, till exempel genom Förenta Nationerna (FN).

Digitala och analoga kartor och deras uppbyggnad med gradnät, färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.

Beskrivningar och enkla analyser av platser och regioner med hjälp av kartor och andra geografiska källor, metoder, verktyg och begrepp.

Matriser i planeringen
Norden, Baltikum och Europa
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback