Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Traditioner jul och lucia

Skapad 2020-11-05 19:36 i Hillängens förskola Ludvika
Förskola
Julen är här, under december månad kommer barnen på förskolan få ta del av våra jul- och luciatraditioner.

Innehåll

 

 

Var är vi?

Förskolan är mångkulturell och under december månad vill vi uppmärksamma julen och ge barnen på avdelningen erfarenheter om traditionsenligt jul- och luciafirande. Vi vill tillsammans skapa nyfikenhet, gemenskap och glädje för olika svenska traditioner. 

 

 

 

 

Vart ska vi?

Kopplingar till läroplanen

  • Lpfö 18
    Arbetslaget ska visa respekt för individen och medverka till att skapa ett demokratiskt klimat, där barnen får möjlighet att känna samhörighet och utveckla ansvar och solidaritet
  • Lpfö 18
    Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla sin kulturella identitet samt kunskap om och intresse för olika kulturer och förståelse för värdet av att leva i ett samhälle präglat av mångfald samt intresse för det lokala kulturlivet,

 

 

 

Hur gör vi?

Under december månad kommer vi att ha både gemensamma och uppdelade samlingar. Vi kommer ha en kortare gemensam samling på förmiddagen där vi tillsammans öppnar julkalendern och sjunger luciasånger. Julkalendern är gjord av barnens händer som en julgran och innehåller olika aktiviteter. Pedagogerna och barnen kommer tillsammans i mindre grupper pyssla, läsa böcker (polyglutt) och sjunga sånger för att skapa nyfikenhet, gemenskap och glädje. Vi kommer även skapa en miljö på avdelningen som speglar julen utav adventsljus, adventsstjärnor och tomtar. Dokumentation kommer ske genom bilder och observationer/tankar från momenten. För att sedan tillsammans i arbetslaget reflektera om innehållet på vår reflektionstid. 

 

Pyssel: Pepparkaksbak, snögubbe, julgran, tomte, pepparkakshjärtan

Böcker (polyglutt): God jul Babblarna, Pinos jul, Alla tre julbakar

Sånger: Luciasånger 


Avdelningen kommer tillsammans med två andra avdelningar arrangera ett luciatåg, där vi tillsammans sjunger luciasånger.

Som avslutning fikar vi tillsammans med saft och peppakakor. 

 

 

 

 

Hur blev det?

Hjälpfrågor:
Hur blev det gentemot fokusområden/lokala mål/styrkort och den genomförda undervisningen?

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: