Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla årskurser

Tema kärlek

Björndammens fritidshem, Partille · Senast uppdaterad: 10 november 2020

Kärlek kan man känna på många olika sätt: till andra människor, till saker, till drömmar osv. Man kan även känna kärlek från någon, som exempelvis ett husdjur.

Varför tema kärlek?

I läroplanen kan man läsa att "Undervisningen i fritidshemmet kompletterar förskoleklassen och skolan genom att lärandet i högre grad ska vara situationsstyrt, upplevelsebaserat och grupporienterat samt utgå från elevernas behov, intressen och initiativ". Att det just blev tema kärlek är något som grundar sig i våra observationer. 

 

Mål

Genom undervisningen vill vi att eleverna skall:

  • fördjupa sin förståelse för olika sätt att tänka och vara
  • känna trygghet i gruppen
  • utveckla sin förmåga att hantera konflikter på ett konstruktivt sätt

 

Undervisningens innehåll

Till en början kommer vi att utgå ifrån serien Pussgalen: https://www.svt.se/barnkanalen/barnplay/pussgalen I serien får vi möta en känslosprakande liten lågstadieklass. Vi får lära känna pussgalna Ali, kärleksfixaren Kalle, tjejblyga Elvis, bråkstaken Aida med flera. Det blir kramar, konflikter, försoningar och massvis med känslor.

Vi inleder varje tillfälle med att se ett avsnitt av Pussgalen. Efter avsnittet samtalar vi med eleverna om innehållet där de ges möjlighet att lyfta sina funderingar kring det vi sett och hört. Till vissa avsnitt kommer vi även att koppla en valfri aktivitet som exempelvis att skriva och/eller måla ett brev till någon man tycker om.


Läroplanskopplingar

skapa och upprätthålla goda relationer samt samarbeta utifrån ett demokratiskt och empatiskt förhållningssätt,

Samtala, lyssna, ställa frågor samt framföra egna tankar, åsikter och argument om olika områden, till exempel etiska frågor och vardagliga händelser.

Ord och begrepp som uttrycker behov, känslor, kunskaper och åsikter. Hur ord och yttranden kan uppfattas av och påverka en själv och andra.

Skapande genom olika estetiska uttrycksformer, till exempel lek, bild, musik, dans och drama.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback