👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här
Oktober
Vi på Tomtebo kommer att koncentrera oss på olika vardagliga rutinsituationer, med början med av- och påklädning i hallen. I hallen behöver vi samspela för att få ett bra flyt; rätt kläder på rätt barn/plats, och att alla gör det man ska så att inte kompisarna behöver vänta för länge eller kläder hamnar på fel plats. Vi låter barnen pröva själva, ta hjälp av varandra och försöka ta sina kläder till ens plats. Detta ger utöver att kunna själv och hjälpa varandra även möjlighet till att också prova olika tekniker, och till att kommunicera med begrepp som utökar barnens ordförråd/begreppsförståelse. Som vårdnadshavare kan ni hjälpa barnen och oss genom att framförallt namna alla kläder, men uppmuntra gärna barnen till att även hemma prova att ta hand om sina kläder.
November
vi fokuserar denna månaden på matsituationen. Möter varje barn där de behöver få hjälp. Fokus kommer att ligga på bordsskick - det ska vara trevligt för alla vid bordet, försöka undvika äta med fingrarna, inte vända upp och ner på glaset etc. Att våga pröva smaka på nya saker, äta varierat och att försöka äta upp. Att äta lagom, inte för lite och inte för mycket. På sikt handlar det om ekologisk och ekonomisk hållbarhet.
Att måltiderna blir en stund att umgås, vi samtalar, väntar på varandra.
December.
Kommunikationssätt.
Vi fokuserar på att låta barnen få prova på olika sätt att kommunicera- bild och musik. Att ge barnen möjlighet att hitta sitt sätt att uttrycka sina tankar och känslor. Vi sjunger främst julsånger och julpysslar.
Att skapa och kommunicera på ett kreativt sätt med yngre barn handlar om att erbjuda rikligt med intryck, erfarenheter och möjligheter. De skapande erfarenheterna kan bidra till att barn lär sig kommunicera och uttrycka sina upplevelser genom att berätta, upptäcka, fundera och växa i sitt vetande.
Estetik i förskolan kan sammanfattas som skapande med hjälp av olika uttrycksformer. I förskolans verksamhet utgör estetiken å ena sidan ett innehåll och å andra sidan centrala metoder för lärande, vilket formuleras på följande sätt i läroplanen:
Att skapa och kommunicera med hjälp av olika uttrycksformer såsom bild, sång och musik, drama, rytmik, dans och rörelse liksom med hjälp av tal- och skriftspråk utgör både innehåll och metod i förskolans strävan att främja barns utveckling och lärande. (Lpfö 98/2016, s. 6)
De vanligaste estetiska uttrycksformerna i förskolans praktik är bild, sång, musik, rörelse och drama. Dessa uttrycksformer används i allmänhet som redskap för att lära andra ämnen och färdigheter.
Januari/Februari
Vi tror att språk, lärande och identitetsutveckling hänger nära samman.
Vi erbjuder barnen en stimulerande miljö där de får förutsättningar att utveckla sitt språk genom att lyssna till högläsning och samtala om litteratur och andra texter. Utbildningen ska ge barnen förutsättningar att kunna tänka, lära och kommunicera i olika sammanhang och för skilda syften. Därigenom läggs grunden till att barnen på sikt tillägnar sig de kunskaper som alla i samhället behöver. Förmåga att kommunicera, söka ny kunskap och samarbeta är nödvändig i ett samhälle som präglas av stort informationsflöde och kontinuerlig förändring.
Vi kommer att arbeta med jämförelsebegrepp tex färger, stor/liten.
Som vårdnadshavare kan ni stödja barnens språk och begreppsbildning genom att läsa böcker och samtala om dessa.
Halvårsutvärdering.
Vi upplever att vi funnit ett arbetssätt med projektet som gynnar barnens utveckling. Att vi arbetar med barnen i mindre, obestämda grupper, där barnen ibland får vara de som kan och ibland de som lär.
Att vi arbetar med varje del i ca en månad gör att barnen får tillfälle att pröva många gånger på olika sätt.
Vi har medvetet valt att väva samman lärande och lek.
Vi kommer att fortsätta att arbeta enligt denna modellen eftersom barnen visar sån lust och engagemang.
Mars
Vi arbetar med jämförelseord. Bla kort - lång, stor - liten, tjock - smal. Dessa begrepp ökar barnens ordförråd i samspel med andra. Vi tänker att benämna dessa begrepp i olika aktiviteter i konstruktion med lego, kuddar, klossar m.m. Vi sätter upp bilder som barnen och vi kan samtala om. I samlingen sjunger vi sånger som innefattar begreppen, även rim och ramsor vid olika rutinsituationer vid ex. lunch.
April
I april kommer vi arbeta med “våren”. Som en del av lärandet om hållbarhet kommer barnen få plantera och titta på småkryp. Detta syftar till att skapa ett intresse för natur, och förståelse för samband i naturen. Vi läser sagor med relevans till projektet, har dialog och samtal kring vad vi gör, upplever. Se likheter och skillnader på de olika djuren. Vi kommer så/plantera frön och se vad det är som växer. Vad är barnens egna tankar om vad som växer och inte växer, kan något mer växa? Lego? Pasta? Vad mer än frön?